Surpriză la nivel mondial: SUA riscă o nouă recesiune peste doi ani, anunţă Federal Reserve

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza economică în forma literei „W" nu este doar o închipuire. Statele Unite ale Americii se pregătesc să simtă acest lucru pe propria piele. Un studiu al Federal Reserve, banca centrală americană, arată că cea mai puternică economie a lumii o va lua din nou la vale începând de vara următoare. iar, în maximum doi ani, riscă o nouă recesiune.

Concret, în următoarele 18-24 de luni, riscul unei noi recesiuni este mai mare decât probabilitatea unei creşteri economice, este concluzia unui studiu publicat de Federal Reserve Bank din San Francisco.

Când teoria bulgărelui de zăpadă devine realitate

Încetinirea creşterii economice, rata şomajului tot mai mare şi expansiunea crizei din Grecia către tot mai multe state europene - toate efecte ale intrării în recesiune în urmă cu doi ani -  ar putea trage din nou în jos economia americană, arată Travis J. Berge şi Òscar Jordà, autorii raportului.

Aceştia au folosit indici economici de bază care arată viitoarea activitate economică, pentru a determina probabilitatea ca economia SUA să crească sau, din contră, să intre în recesiune.

Astfel, aceştia au descoperit că, în următoarele zece luni, riscurile ca economia să sufere contracţii sunt practic nule, dar acestea cresc considerabil pentru următorii doi ani, când recesiunea este mai probabilă decât o creştere a economiei. „Ne aşteptăm la o deteriorare progresivă a climatului macroeconomic, care va începe din vara următoare", au anunţat economiştii.

Toate acestea întăresc ideile finanţiştilor care erau convinşi, imediat după ieşirea Statelor Unite ale Americii din criză, de posibilitatea unei recesiuni în formă de „W".

Mai mult, autorii raportului afirmă că măsurile de austeritate implementate pentru a combate criza vor întârzia relansarea economică, totul pe fondul unei rate a şomajului în creştere, determinată de concedierile masive atât din sectorul public cât şi din cel privat, dublate de angajările sub aşteptări ale marilor companii.

Deflaţia bate la uşă

Conducea Federal Reserve s-a întrunit astăzi pentru a stabili noua politică a instituţiei în ceea ce priveşte creşterea economică, încercând să hotărască dacă vor abandona sau nu presupunerea că aceasta este suficient de stabilă.

Până acum, oficialii erau încrezători în avansul economic al SUA, dar cele mai recente date privind rata şomajului, publicate vineri, i-au determinat să ia din ce în ce mai serios riscul deflaţiei resimţită prin scăderea cererii, a preţurilor şi a salariilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite