Suprataxarea bancară, încă în analiză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii de Finanţe din cadrul Uniunii Europene nu au ajuns la un acord privind taxa bancară impusă instituţiilor financiare, considerate de mulţi vinovate pentru recesiunea economiei actuale, potrivit Reuters.

După două zile de discuţii, încheiate sâmbătă, Elena Salgado, ministrul de finanţe din Spania şi şefa reuniunii a declarat că nu s-a ajuns la un consens privind taxa aplicată băncilor sau asupra tranzacţiilor financiare. „Nicio decizie nu a fost luată, însă trebuie să continuăm discuţiile privind diversele metode de rezolvare a crizelor", a spus Salgado.

Însă există divergenţe asupra modului în care taxa ar urma să aplicată şi cum ar trebui cheltuite fondurile. Opţiunile sunt fie ca băncile să constituie un fond de rezervă în cazul unei viitoare crize, fie orientarea sumelor încasate către finanţele publice.

În plus, aprobarea unei astfel de taxe trebuie urmată de introducerea unor cerinţe de capital mai mari pentru bănci, care au trebui implementate în Europa din ianuarie, pentru ca aceste reguli să nu pună în pericol revenirea economiei, potrivit lui Jean Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene, citat de Bloomberg. Săptămână aceasta, FMI va prezenta miniştrilor de Finanţe la întâlnirea G20 de la Washington propriul plan referitor la modul de aplicare a taxei bancare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite