Suntem pe locul trei în UE la indisciplină financiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar Grecia şi, uneori, Spania sau Slovacia întrec România din punctul de vedere al volumului datoriilor neplătite şi al perioadelor de întârziere la plata acestora.

Firmele şi persoanele fizice din România dau dovadă de tot mai puţină disciplină la plata datoriilor, ocupând locul al treilea în Uniunea Europeană la capitolul întârzieri, iar ca număr de creanţe nerecuperabile suntem primii din Europa, arată un studiu prezerntat ieri de compania EOS KSI România.

După Grecia şi Slovacia, companiile din România se situează pe locul trei la nivelul creanţelor de încasat, cu valori de peste 12% din cifra totală de afaceri. Creanţele de încasat de către firme de la persoanele fizice reprezintă 9,7% din cifra totală de afaceri. Mai mult, 25% din cei chestionaţi în cadrul studiului estimează o înrăutăţire a comportamentului de plată al clienţilor pentru viitorul apropiat.

În România, o companie din trei are probleme cu lichidităţile din cauza neîncasării facturilor sau a întârzierii plăţilor şi declară pierderi de aproximativ 5% din facturile emise, mai arată studiul citat. „Blocajele de lichidităţi sunt resimţite mai ales de companiile din segmentul business to consumer (n.r. - de la firme la persoane fizice). În România, o companie din trei (29%) a avut deja probleme de lichidităţi din cauza neîncasării facturilor sau a efectuării întârziate a plăţilor. De cealaltă parte, în Rusia, companiile declară pierderi în medie de numai 0,4% din facturile emise pentru clienţi B2C, iar în Marea Britanie aproximativ 1,5%", a declarat directorul general al EOS KSI România, Georg Kovacs.



În urmă cu un an, 31% din companiile din România înregistrau probleme cu lichidităţile din cauza facturilor neîncasate. Cea mai mare cotă a creanţelor neîncasate este înregistrată la clienţii companiilor din comerţ.

În 2012, băncile îşi vor scoate ipotecile la mezat

Specialiştii companiei EOS KSI se aşteaptă ca, anul viitor, băncile să înceapă să vândă credite neperformante garantate cu ipotecă. „Dacă recesiunea va continua şi anul viitor, estimăm o scădere a preţurilor portofoliilor de credite neperformante, de la 8% în prezent la 5%. În 2012, ne aşteptăm la o creştere a pieţei de colectare creanţe, bazată pe acumulările de portofolii neperformante din perioada 2010-2011. Achiziţiile portofoliilor de creanţe în viitorul apropiat se vor concentra pe creditele garantate cu ipotecă", a conchis Georg Kovacs.

5,9% este proporţia creanţelor pe care firmele româneşti cred că nu le vor mai recupera niciodată. Această cotă este cea mai ridicată din UE.

info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite