Suma pe care o vom plăti în plus pentru energia regenerabilă va fi evidenţiată separat în factura la curent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furnizorii de electricitate vor fi obligaţi să evidenţieze în mod distinct în factură costul achiziţiei de certificate verzi pentru fiecare MWh de energie, se arată într-un proiect iniţiat de Autoritatea de Reglementare în Energie pentru modificarea Legii 220/2008, care încurajează energia regenerabilă. Astfel că fiecare consumator va şti care este contribuţia sa la susţinerea energiei regenerabile.

Citiţi şi Bulgaria reduce subvenţiile date proiectelor eoliene, pentru a evita scumpirea excesivă a energiei.

De la 1 aprilie, în facturi a mai fost introdusă o rubrică nouă, respectiv bonusul pentru producătorii în cogenerare de înaltă eficienţă, care a majorat factura în medie cu 4,5%.

Cât ne costă energia regenerabilă

În prezent, Legea 220 nu este aplicată, din lipsa avizului Comisiei Europene, pentru care este necesară o nouă modificare. Această lege, votată în 2008, a mai fost modificată şi în vara anului trecut.

Investiţiile în energia verde sunt încurajate printr-o schemă de certificate verzi pe care le primesc producătorii şi pe care trebuie să le plătească toţi consumatorii de electricitate din România. Astfel, românii vor plăti 10,5 miliarde de euro pentru energia regenerabilă până în 2020.

Recent, Radu Regman, director în ANRE, declara că preţul energiei va creşte în acest an cu 5-7%, dacă noua schemă de sprijin pentru promovarea energiei din surse regenerabile va fi aplicată de la 1 iulie. Potrivit calculelor ANRE, până în 2017 preţul energiei va creşte cu aproximativ 30%.

„Certificatele verzi vor avea un impact asupra preţului începând cu 2,5 euro pe MWh în acest an, până la 33 de euro pe MWh în 2017. Astăzi, un MWh costă 45-47 de euro", a spus Regman.

În România există momentan parcuri eoliene de 462 de MW, iar, la finele anului, vor fi în total turbine de circa 1.000 de MW. Potrivit Ministerului Economiei, până în 2020 vor fi instalate unităţi de producţie a energiei verzi de 5.000 de MW.

Mai puţine certificate pentru biomasă

De asemenea, propunerea ANRE de modificare a Legii 220/2008 vizează şi angajamentul autorităţilor române de a monitoriza schema de sprijin şi, în cazul în care constată supracompensarea (obţinerea de către investitori a unor rate de rentabilitate mai mari de 12% pe fiecare investiţie), să ia măsuri pentru reducerea numărului de certificate verzi acordate.

Investitorii care accesează şi fonduri europene vor primi un număr mai mic de certificate, proporţional cu ponderea banilor de la UE în investiţia totală.

Totodată, numărul certificatelor verzi acordate producătorilor de energie pe bază de biomasă a fost diferenţiat în funcţie de tehnologie şi materie primă, întrucât costurile acestora sunt diferite.

A fost redus numărul certificatelor verzi de la trei la două pentru biomasă, biogaz şi biolichide, cu excepţia biomasei rezultate din culturi energetice, şi de la trei certificate la unul pentru tehnologiile bazate pe fermentarea deşeurilor şi nămolurilor rezultate din apele uzate.

O altă noutate este introducerea în lege a obligaţiei investitorilor în centrale cu o putere mai mare de 125 de MW de a transmite notificări distincte Comisiei Europene înainte de a beneficia de sistemul de sprijin.

„Prezentul proiect de act normativ are un impact social foarte important constând în reducerea preţului energiei electrice la consumatorii finali, ca urmare a instituirii măsurilor de evitarea a supracompensării. Aşadar, proiectul de act normativ asigură protecţia consumatorilor de energie electrică împotriva creşterilor semnificative ale preţului energiei electrice", susţin reprezentanţii ANRE în nota de fundamentare a proiectului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite