Suma luată în calcul pentru noul acord cu FMI poate ajunge la opt miliarde euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În funcţie de nevoia de finanţare a României, noul împrumut pe care Guvernul l-ar putea lua în 2011 de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar putea creşte de la cele 5-6 miliarde euro anunţate de şeful statului până la opt miliarde euro, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax.

O viziune clară asupra nevoii de finanţare pe anul viitor va exista în martie 2011.

Noul acord care va fi încheiat cu FMI va fi unul de tip preventiv, banii putând fi accesaţi doar în caz de urgenţă. Totuşi, indiferent dacă fondurile vor fi sau nu folosite, statul va plăti instituţiei financiare un comision de angajament de 0,3% pe an.

Potrivit aceloraşi surse, autorităţile române înclină spre contractarea unui împrumut şi  de la Comisia Europeană, întrucât finanţarea bugetului ar fi mult mai ieftină decât în condiţiile accesării unor împrumuturi directe de pe pieţele externe.

Valoarea împrumutului ar urma să fie mai mică decât cea acordată de CE în acordul actual, de cinci miliarde de euro.

Rambursarea actualului împrumut de la FMI începe în august 2012

România a împrumutat de la FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, aproximativ 20 de miliarde de euro, iar, până în prezent, a încasat tranşe în valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond şi de 3,65 miliarde euro de la CE.

Potrivit datelor disponibile pe site-ul instituţiei financiare, România a plătit FMI dobânzi în valoare de aproximativ 300 de milioane de euro de la semnarea acordului actual de împrumut.

România va începe să plătescă ratele de la actualul împrumut din august 2012. Prima plată va avea loc pe data de 6 august 2012 şi va fi în sumă de 546 de milioane de drepturi speciale de tragere (DST - unitate monetară folosită de FMI, care are la bază patru valute şi este folosit ca monedă în acordarea împrumuturilor de către instituţia financiară, n.r), ceea ce reprezintă peste 600 milioane de euro la cotaţia din prezent a DST (un DST este cotat la circa 1,16 euro, n.r)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite