Sucursalele teritoriale ale APAPS - desfiintate de astazi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Incepand de maine (n.r. - astazi), sucursalele regionale ale APAPS se desfiinteaza, ceea ce marcheaza practic finalizarea privatizarii in teritoriu", a declarat ieri Ovidiu Musetescu, presedintele

"Incepand de maine (n.r. - astazi), sucursalele regionale ale APAPS se desfiinteaza, ceea ce marcheaza practic finalizarea privatizarii in teritoriu", a declarat ieri Ovidiu Musetescu, presedintele institutiei. Acesta a precizat ca pachetele de actiuni aflate pana la aceasta data in portofoliul celor opt sucursale vor fi transferate la APAPS Bucuresti. Musetescu a mai precizat ca la sucursalele APAPS mai ramasesera 24 de societati care vor fi privatizate pana la sfarsitul primului trimestru al anului viitor. "O parte din angajatii din teritoriu ai institutiei vor fi disponibilizati, fara a primi plati compensatorii, iar o parte vor veni sa ne ajute la Bucuresti", a explicat seful APAPS.
Principala grija - stabilizarea privatizarilor facute anterior
Potrivit sefului APAPS, principala grija va fi stabilizarea privatizarilor facute anterior. Raspunzand acuzatiilor ca privatizarea a mers dificil din cauza numeroaselor modificari ale legislatiei in domeniu, Musetescu a spus: "Nu am schimbat legile privatizarii, ci le-am ajustat realitatii. Intr-un fel joci la 2-0 si altfel la 3-3". In context, seful APAPS s-a aratat ingrijorat ca multe societati se intorc la stat in urma unor hotarari judecatoresti. "Daca nu luam masuri legislative, ne vom transforma intr-o agentie de reprivatizare. Trebuie sa ne asiguram ca statul nu va reintra in proprietatea unor societati care au fost privatizate acum 5-6 ani", a spus Musetescu. Potrivit uneia dintre prevederile viitorului act normativ, un potential investitor va putea prelua o societate in baza contractului de privatizare incheiat de APAPS sau fostul FPS cu un alt cumparator, cu conditia sa respecte clauzele din respectivul contract. In cazul in care si o asemenea tranzactie va esua, societatea in cauza va intra automat in lichidare.
Actiunile "de aur", pe care nu le cumpara nimeni - despagubiri pe Legea 10/2001
Un alt obiectiv pe care il are APAPS este sa "scape" de pachetele reziduale de actiuni pe care le detine la diferite societati privatizate. "Exista situatii in care avem doar actiunea nominativa de control, actiunea "de aur", pe care nu o vrea nimeni. Am putea folosi aceste actiuni pentru acordarea de despagubiri pe Legea 10", a afirmat Musetescu. Exista insa si situatii in care investitorii abia asteapta sa cumpere actiunile ramase la APAPS. Ovidiu Musetescu a anuntat ca APAPS a amanat pentru primul trimestru 2004 vanzarea pe bursa a 7,3% din actiunile pe care le mai detine la BRD - GSG. "Inca se mai poarta discutii. Am prezentat Guvernului doua-trei variante posibile privind modalitatea de vanzare si am hotarat sa temporizam putin. Acesta este oricum un pachet usor vandabil", a spus presedintele APAPS.
Privatizarea BCR - devansata pentru sfarsitul lunii viitoare
Tranzactia prin care salariatii BCR vor prelua un pachet de 8% din capitalul social al bancii, operatiune ce reprezinta cea de-a doua etapa a procesului de privatizare, va avea loc la sfarsitul lunii ianuarie. "Aceasta privatizare, care ar trebui inchisa la sfarsitul lunii februarie, va fi finalizata cu o luna mai devreme. "Ambele parti doresc finalizarea tranzactiei la sfarsitul lunii ianuarie. Luni (n.r. -astazi), negociatorii vor reveni din nou la Bucuresti", a precizat Musetescu. Actiunile vor fi vandute prin negociere directa catre Asociatia Salariatior Bancii, constituita din membri ai Consiliului de Administratie, angajati si pensionari care au avut ultimul loc de munca la BCR.
APAPS devine agentie specializata post-privatizare
Transformarea APAPS intr-o agentie specializata post-privatizare este prevazuta pentru primul semestru 2004. Viitoarea agentie va incerca sa rezolve problemele cu actionarii care au cumparat societatile scoase la vanzare in ultimii ani si care nu si-au onorat obligatiile contractuale. Pe langa modificarile legislative care sa permita statului sa nu mai redevina proprietar in astfel de cazuri, APAPS intentioneaza sa simplifice si procedurile de radiere a unei societati. "Dorim sa facem in asa fel incat radierea unei societati de la Registrul Comertului sa dureze 90-120 de zile, fata de 35-40 de luni cat este in prezent", a mai spus Musetescu.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite