Succesiunile, scutite de impozit doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

aferent."Conform noului cod fiscal, act normativ ce va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2007, succesiunile vor fi scutite de impozitul de 1% o perioadă de doi ani, faţă de un an, cât

aferent.
"Conform noului cod fiscal, act normativ ce va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2007, succesiunile vor fi scutite de impozitul de 1% o perioadă de doi ani, faţă de un an, cât este în acest moment", a declarat, pentru Adevărul, preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici (UNNP) din România, Viorel Mănescu. Potrivit legislaţiei, impozitul va fi de 1% din valoarea masei succesorale. Conform reprezentantului UNNP, modificarea prevederilor privind impozitarea succesiunilor nu reprezintă însă singura modificare în materie de fiscalitate ce va intra în vigoare la 1 ianuarie 2007.
Astfel, de anul viitor, românii nu vor mai plăti taxe notariale de timbru. "Întrucât Ordonanţa 12/1998 care reglementează taxele notariale de timbru va fi abrogată începând cu 1 ianuarie anul viitor, notarii nu vor mai percepe aceste taxe, ci doar onorariile şi impozitul - în cazul tranzacţiilor imobiliare", a explicat preşedintele UNNP. Aşadar, în cazul legalizării unei declaraţii, procuri sau testament, notarul nu va mai percepe contravaloarea acelui timbru aplicat pe document, ci doar un onorariu. Vor dipărea în acelaşi timp şi taxele notariale calculate în cazul tranzacţiilor imobiliare, dar se va modifica şi modalitatea de calcul al impozitului. S-a abrogat, astfel, o taxă şi s-a redefinit un impozit - faţă de 16% pe profit, 3% - pe tranzacţie.
Impozitul se va calcula în funcţie de anumite criterii şi se va reţine doar persoanelor fizice. Astfel, în cazul vânzării unui apartament al cărui preţ este de 2 miliarde de lei vechi, impozitul reţinut este, fie de 2% din valoarea tranzacţiei, dacă bunul este înstrăinat după 3 ani de la dobândire, fie de 3%, dacă apartamentul este vândut mai repede de 3 ani.
Dacă locuinţa valorează mai mult de 2 miliarde de lei vechi, notarul va reţine un impozit de 2%, dacă proprietarul deţine bunul de mai puţin de 3 ani de zile, sau 1%, în cazul în care apartamentul se află în proprietatea vânzătorului de mai mult de 3 ani. "Ca şi acum, şi de la 1 ianuarie, tot notarii vor încasa impozitul pe tranzacţiile imobiliare", precizează Mănescu, amintind că, în acest moment, tranzacţiile imobiliare se impozitează cu 16% pe profit (n.r. - diferenţa dintre preţul de vânzare şi cel de cumpărare), dacă bunul este înstrăinat mai devreme de 3 ani.
Spre dosebire de persoanele fizice, firmele vor scăpa însă de impozitul perceput în cazul tranzacţiilor imobiliare. De la 1 ianuarie 2007, persoanele juridice nu vor mai plăti, aşadar, taxe notariale de timbru, dar nici impozit. "Firmele nu vor plăti impozit separat în cazul tranzacţiilor imobiliare, ci doar impozit pe întregul profit, respectiv 16%", explică reprezentantul UNNP.
În cazul persoanelor fizice care ajung în faţa instanţelor de judecată din cauza anumitor litigii imobiliare, pentru constatarea transferului dreptului de proprietate sau altor drepturi reale, acestea vor achita atât impozitul pe tranzacţie, cât şi taxele judiciare de timbru. Din impozitul pe tranzacţiile imobiliare încasat de notari, 40% se virează la bugetul consolidat, 50% - la bugetul local şi 10% la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite