Subvenţiile scapă Agricultura de ruşinea fondurilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cele 502 milioane de euro atrase de Ministerul Agriculturii din fonduri europene, doar 73 de milioane sunt pentru proiecte de investiţii, iar restul – subvenţii.

De la începutul acestui an, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a atras 502 milioane de euro din fonduri europene, însă „grosul" a venit sub forma subvenţiilor directe acordate de Bruxelles pentru fermieri. Ţinta MADR pentru absorbţia de fonduri europene în acest an este de 2,5 miliarde de euro, adică 40% din totalul fondurilor europene pe care şi-a propus să le atragă Guvernul, a declarat ieri Stelian Fuia, ministrul Agriculturii, în prima sa conferinţă de presă de la preluarea acestui portofoliu.

Doar 73 de milioane de euro din banii decontaţi de Comisia Europeană au mers către finanţarea proiectelor de investiţii, a precizat  Cornelia Mihai, director general al Autorităţii de Management pentru  Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

40% din ţinta Guvernului, la Ministerul agriculturii

Pentru primul trimestru al anului, ţinta MADR este de un miliard de euro. „Suntem în grafic cu absorbţia fondurilor europene. Sunt convins că vom atinge această ţintă ", a spus ministrul, precizând că alte 460 de milioane de euro vor fi livrate în prima săptămână din martie.  Până acum, prin PNDR s-au atras 34% din fondurile europene disponibile, echivalentul a patru miliarde de euro.

Absorbţia de fonduri europene va reprezenta o prioritate pentru Ministerul Agriculturii în acest an, iar eşecul în acest domeniu a făcut deja prima victimă în MADR. Gheorghe Văcaru, directorul general al Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit, a fost demis după ce instituţia „nu a atras niciun euro din cele 320 de milioane de euro disponibile", a anunţat ieri Fuia. Tot ieri, Fuia a prezentat şi rezultatele evaluărilor începute luna aceasta de MADR pentru a analiza impactul pe care gerul şi zăpezile din ultima perioadă îl au asupra sectorului agricol.

Primul bilanţ al ravagiilor făcute de ger

Până acum, au fost depistate 80 de hectare de sere cu probleme în Işavita, 250 de hectare de solarii afectate în regiunea Matca şi 30 de hectare de solarii în alte zone, a precizat ministrul. Ministerul va încerca să-i sprijine pe fermierii ale căror producţii au fost afectate de fenomenele meteo extreme, însă modalităţile prin care va face acest lucru rămân sub semnul întrebării. „Este clar un lucru: dacă nu au avut asigurare, şi nu au, nu pot primi ajutoare oficiale", a spus ministrul.

„Taxa pe pârloagă", runda a doua

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va prezenta, peste două săptămâni, un proiect legislativ pentru taxarea terenurilor agricole necultivate, ca măsură de stimulare a sectorului. Ministerul a propus şi în anii anteriori o astfel de taxă, însă proiectul normativ s-a pierdut pe traseul parlamentar, iar amenzile au rămas doar la nivel declarativ. Potrivit lui Fuia, suprafaţa agricolă necultivată a scăzut anul trecut de la 2,5-3 milioane de hectare la sub un milion de hectare, iar aplicarea acestei taxe va aduce în exploatare şi aceste terenuri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite