Subvenţiile pentru legume-fructe livrate industriei ar putea fi transformate în subvenţii pe suprafaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România susţine ca în cadrul reformei Politicii Agricole Comune în sectorul legume-fructe ajutoarele financiare pentru producţia livrată industriei să fie transformate în subvenţie pe

România susţine ca în cadrul reformei Politicii Agricole Comune în sectorul legume-fructe ajutoarele financiare pentru producţia livrată industriei să fie transformate în subvenţie pe suprafaţă.

Poziţia României a fost susţinută la Luxemburg de secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Nicolae Lazin. România susţine ca modificarea sistemului de subvenţionare să se facă după o perioadă de tranziţie, care să permită producătorilor adaptarea la noile condiţii de piaţă. Până acum, UE acorda subvenţii fermierilor care livrau industriei de procesare. Producătorii din Franţa, Grecia, Italia sau Spania primeau subvenţii pentru milioane de tone.

"Comisia Europeană a considerat că acest sistem nu face decât să creeze supraproducţie şi stocuri şi a hotărât ca sprijinul să fie inclus în sistemul plăţilor unice pe suprafaţă", explică Cornelia Ionescu, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii. Pentru că România nu a primit decât cote de producţie foarte mici - la roşii, 50.000 tone şi la piersici, 530 tone -, nu putem primi sume mari în sistemul vechi de subvenţionare. "Pe noi ne-ar avantaja ca acest ajutor să fie transformat în plată unică pe suprafaţă, pentru că ar fi avantajate toate produsele: fasole verde, roşii, ardei gras, castraveţi cornişon, fructe", ne-a declarat Cornelia Ionescu. Reforma Politicii Agricole Comune ar putea fi votată până la sfârşitul acestui an, urmând să se aplice din 2008. Ministerul Agriculturii a alocat 70 milioane de lei pentru sprijinul financiar destinat producătorilor de legume-fructe, în 2007.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite