Subvenţiile întârzie, siguranţa alimentară este pusă în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Culturile de cereale pentru 2009 trebuie înfiinţate acum În această lună, campania de toamnă este prioritatea zero a agricultorilor, dar ei nu au primit încă sprijinul necesar pentru

Culturile de cereale pentru 2009 trebuie înfiinţate acum

În această lună, campania de toamnă este prioritatea zero a agricultorilor, dar ei nu au primit încă sprijinul necesar pentru motorină, îngrăşăminte şi seminţe.

Una dintre regulile elementare pe care le respectă cu sfinţenie orice agricultor este aceea că, pentru a avea ce recolta în anul care vine, cerealele şi plantele tehnice trebuie însămânţate încă din toamna asta.

Spre exemplu, acum ne putem lăuda cu o recoltă bună realizată în 2008 pentru că în toamna anului trecut culturile au fost înfiinţate la momentul oportun, datorită faptului că subvenţiile necesare lucrărilor de atunci au fost acordate la timp.

Acum, însă... suntem deja la jumătatea lunii septembrie şi campania de toamnă - care ar trebui să fie în plină desfăşurare - întârzie din cauza lipsei banilor. Este vorba despre plăţile directe pe suprafaţă prevăzute de legislaţia în vigoare pentru achiziţia de motorină, seminţe şi inputuri - îngrăşăminte, pesticide etc.

Agricultorii, sub presiunea termenelor

"Toate întârzierile în acordarea subvenţiilor fac ca siguranţa alimentară a populaţiei să fie pusă în pericol", ne-a declarat Costel Olteanu, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR) - confederaţie care a iniţiat programul "Alternativa Producătorilor" alături de sindicatele şi patronatele din agricultură.

Costel Olteanu precizează că în primul rând trebuie urgentată subvenţia la motorină ("preţul la pompă, pentru agricultori, ar trebui să fie de maximum 50% faţă de nivelul pieţei"), altfel "riscăm să compromitem întreaga recoltă de grâu, rapiţă sau orz a anului viitor.

Iar termenele-limită pentru înfiinţarea culturilor de toamnă deja sunt depăşite". Reamintim că programul "Alternativa Producătorilor", lansat în luna mai a acestui an, prevede o serie de măsuri pentru crearea bazelor necesare siguranţei alimentare a populaţiei. De aceea, situaţia creată din cauza întârzierii plăţilor şi subvenţiilor din toamnă i-a pus în alertă pe promotorii proiectului.

Ministerul evită dialogul cu fermierii

Ce se întâmplă la nivelul Ministerului Agriculturii, care ar trebui să deblocheze fondurile necesare subvenţionării fermierilor? Costel Olteanu spune că există un dialog instituţionalizat între ministeriabili şi reprezentanţii agricultorilor, dar acesta "este pur formal, guvernanţii se comportă ca şi cum nu am fi discutat respectivele probleme".

Mai mult, liderul patronal afirmă că "în locul reprezentanţilor legitimi ai angajatorilor şi angajaţilor din agricultură sunt ascultate mai mult vocile unor grupări minuscule, agreate pe criterii politice, acestea neavând nici măcar legătură cu partidul care are în portofoliu Ministerul Agriculturii".

Având în vedere situaţia descrisă mai sus, şeful UNPCPR ne-a mai spus că "voi solicita să ni se comunice oficial modul cum va vota fiecare partid politic în parte, la dezbaterea moţiunii de cenzură pe tema agriculturii", care va fi discutată mâine, în Parlament. "Suntem curioşi cine este pentru şi pe cine nu interesează salvarea agriculturii româneşti", conchide liderul patronal.

Se caută un şef nou la SAPARD

La sfârşitul săptămânii trecute, Laszlo Klarik - directorul general al instituţiei care se ocupă de administrarea fondurilor SAPARD - şi-a prezentat demisia din această funcţie, iar ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, i-a acceptat-o. În consecinţă, începând de astăzi, conducerea interimară este asigurată de Sorin Radu, director al Centrului Regional APDRP Satu Mare. Iar "postul vacant va fi publicat spre ocupare prin concurs în perioada imediat următoare", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Toate întârzierile în acordarea subvenţiilor fac ca siguranţa alimentară a populaţiei să fie pusă în pericol
Costel Olteanu, preşedintele UNPCPR

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite