Subvenţii pentru creditele agricultorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Agriculturii propune o schemă de ajutor de stat prin care va subvenţiona, pe fondul crizei, 45% din rata dobânzii la creditele bancare contractate de producătorii agricoli, în perioada 2010-2012, potrivit unui proiect de ordonanţă elaborat de instituţie. Ministerul precizează că efortul bugetar se va ridica la 105 milioane de lei.

„Subvenţia reprezintă diferenţa dintre dobânda pieţei stabilită prin contractele de credit încheiate cu instituţiile de credit sau instituţiile financiare nebancare şi dobânda de referinţă comunicată de Comisia Europeană. Având în vedere nivelul mediu actual al dobânzilor bancare, de circa 18%, şi cel al dobânzii de referinţă pentru România de 8%, se apreciază că această subvenţie reprezintă o reducere anuală de 45% a sumelor reprezentând dobânzile plătite la credite", se arată în nota de fundamentare.

Schema se va aplica tuturor contractelor de credit încheiate de la data intrării în vigoare a proiectului de act normativ până la 31 decembrie 2010, iar subvenţia se va calcula pentru dobânzile plătite pâna la data de 31 decembrie 2012.

Valoarea totală a subvenţiei nu va putea depăşi echivalentul în lei a 15.000 de euro pentru fiecare beneficiar. Ministerul estimează că această schemă va putea fi aplicată pentru aproximativ 500 de beneficiari. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite