Subvenţii ilegale pentru „moşierul“ Poienaru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La câteva zile după ce a obţinut concesiunea asupra unui teren de aproape 8.500 de hectare, Ştefan Poienaru cere subvenţii de suprafaţă pentru culturi pe care nu el le-a înfiinţat. APIA are în faţă două cereri de subvenţii pentru acelaşi teren. Un solicitant lucrează tarlaua din 2004, al doilea – Poienaru – a apărut în mai 2011. Care dintre ei minte?

Dacă vreţi să aflaţi cum se poate câştiga peste un milion de euro manevrând doar nişte hârtii mai mult sau mai puţin oficiale, puteţi urma o metodă ingenioasă (până la un punct) „brevetată" de Ştefan Poienaru, cunoscut ca fiind un mare agricultor. Pe scurt, el a reuşit să încheie cu Administraţia Domeniilor Statului (ADS) un contract de concesiune pe un teren de peste 8.000 de hectare, aflat în sud-estul ţării (zona Stelnica-Ialomiţa), la data de 27 mai 2011, intrând astfel peste vechiul concesionar, firma A&S Internaţional, care lucrează acel areal din vara anului 2004.

După numai câteva zile, la 31 mai 2011, Poienaru s-a adresat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), solicitând „prin adăugare de suprafaţă" subvenţii ce s-ar ridica la peste 1,3 milioane de euro (Poienaru înaintase anterior o solicitare pentru 100 de hectare, apoi a venit cu noua suprafaţă pe care o obţinuse de la ADS). Astfel că, deşi nu el este cel care a cultivat terenul în primăvara acestui an, se consideră îndreptăţit să primească subvenţii pe respectiva suprafaţă, arătând doar ce este cultivat, nu şi cine a cultivat acel teren.

O lege interpretată abuziv

Contactat de ziarul „Adevărul" în această chestiune, Ştefan Poienaru, administratorul societăţii Vitifam Feteşti, a recunoscut că nu el a cultivat terenul, dar - surpriză! - nici legile în vigoare nu i-ar cere aşa ceva pentru a obţine banii. „Pentru a solicita subvenţia, trebuie să dovedeşti că deţii terenul şi că există culturi pe el. Nu eu am înfiinţat culturile de la Stelnica, nici nu aveam cum, pentru că nu aveam titlu de proprietate acolo, dar legea nu îmi cere aşa ceva. Este de ajuns să arăt că acolo există înfiinţate culturile respective şi să fac dovada deţinerii titlului de proprietate. Precizez că, la încheierea concesiunii, eu am plătit anticipat rede­venţa pentru un an, deci mi se cuvine şi subvenţia pe 2011", ne-a spus Ştefan Poienaru. Contraopinenţii săi spun, în schimb, că o astfel de interpretare a legii este abuzivă.

Lipseşte punerea în posesie

În replică la cele afirmate de administratorul Vitifam Feteşti, reprezentanţii A&S Internaţional arată că Poienaru trebuia să intre în proprietate la Stelnica printr-un proces-verbal de punere în posesie, document pe care nu îl are, pentru că nu a fost în măsură să-l prezinte la solicitarea autorităţilor locale.

„Câtă vreme ADS nu ia de la noi, pe cale legală, posesia asupra acestui teren, nu poate să i-o dea domnului Poienaru pe cale legală. Prin urmare, Vitifam nu are niciun drept de a solicita subvenţia", ne-a declarat Sorin Stănescu, directorul general al companiei A&S Internaţional. El a precizat că „toţi cei implicaţi în acest transfer scandalos au deja dosare la DNA şi avem încredere că organele abilitate ale statului vor face lumină". Ştefan Poienaru „are un sprijin la nivel înalt, pentru că toate aceste acte ale sale se bazează pe protecţia politică din partea prietenilor săi, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără şi secretarul de stat în minister, Adrian Rădulescu", a încheiat Sorin Stănescu.

Cât despre subvenţia pe care o cere Poienaru pentru culturile pe care ei (A&S Internaţional) le cultivaseră, reprezentanţii companiei ne-au spus că nu-şi pot explica de ce statul îi dă lui Poienaru şi concesiunea pe teren, dar şi eventualele subvenţii, câtă vreme „firmele sale au datorii uriaşe, de ordinul milioanelor de euro, şi apar în acte doar cu patru angajaţi". Asta în timp ce „noi am realizat la Stelnica investiţii de câteva milioane de euro, suntem pe profit şi plătim statului taxe şi impozite, întotdeauna la timp, de aproximativ un milion de euro pe lună", ne-au transmis agricultorii.

Menţionăm că solicitarea de subvenţii pe suprafaţă a fost depusă de A&S Internaţional la data de 12 mai, înainte ca ADS să concesioneze terenul către firma lui Poienaru (Vitifam Feteşti).

1,3 milioane de euro este valoarea subvenţiei pe care o pretinde Poienaru, deşi nu el a înfiinţat culturile de la Stelnica.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite