Studiu: O treime dintre români nu vor cumpăra cadouri de Crăciun pentru cei dragi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza a afectat serios finanţele românilor. O treime dintre conaţionalii noştrii nu vor cheltui nici măcar un leu pentru cadourile de Crăciun, potrivit unui sondaj realizat de GfK CR Academy Brussels în 12 ţări din Europa şi în SUA şi publicat de The Wall Street Journal Europe (WSJ).

67% dintre români vor cheltui mai puţini bani pentru cadourile de Crăciun decât anul trecut, iar o treime au precizat că nu îşi permit să irosească nici măcar un leu pentru a face o bucurie celor dragi cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Alături de români se află olandezi, însă,m la ei explicaţia nu ţine neapărat de criza economică, ci mai mult de tradiţia de a face cadouri în special de Moş Nicolae.

Şi bulgarii, portughezii şi italienii au declarat că suma alocată cadorilor de Crăciun este mai mică, însă numărul acestora este mult mai mic, 55%, 54%, respectiv 47%. Şi 54% dintre americani spun că vor cheltui o sumă mai mică decât anul trecut pe darurile pentru cei dragi.

Potrivit studiului, 72% dintre europeni au declarat că vor cheltui mai puţin de 250 de euro pe cadourile de Crăciun, anul acesta, iar jumătate dintre europeni au toate şansele ca Moş Crăciun să le aducă poşete sau eşarfe, aceste accesorii fiind preferate în vestul Europei, în ţări mediteraneene ca Spania (67%), Portugalia (63%) şi Italia (57%), dar şi în centrul Europei (57%).

Topul cadorilor de Crăciun cuprinde şi jucăriile, acestea fiind preferate de o treime dintre europeni şi produsele de înfrumuseţare - parfumuri, rujuri - obiecte aflate printre preferinţele de cadorui ale est europenilor.

Dacă nu veţi primi niciunul dintre obiectele de mai sus, atunci sigur veţi găsi sub brad o carte, în condiţiile în care 24% dintre europeni plănuiesc să cumpere cărţi pentru a fe oferi drept cadori de sărbători.

Pe locul al cincilea în topul posibilelor daruri de Crăciun s-au situat alimentele şi băuturile, urmate de CD-uri/ DVD-uri/ jocuri pe computer, bijuterii/ ceasuri şi obiecte pentru casă şi grădină.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite