GfK: 65% dintre români cred că anul viitor vor avea venituri mai mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 65% dintre români cred că situaţia financiară a familiei lor se va înrăutăţi în următoarele 12 luni. În aceeaşi perioadă a anului trecut, doar 30% dintre respondenţi se declarau pesimişti în privinţa viitorului, transmite Barometrului de Încredere a Consumatorului, realizat de GfK.

Indicele de încredere a populaţiei măsurat de Barometrul de Încredere a Consumatorului a înregistrat luna trecută cea mai mare scădere din ultimii zece ani. Acesta a crescut la 79%, faţă de 40% cât era în urmă cu doi ani.

"Această stare accentuată de pesimism se datorează în cea mai mare măsură programului guvernamental de austeritate care a dus la deteriorarea situaţiei economice generale, deteriorare resimţită de peste 90% din populaţia ţării. Românii sunt destul de pesimişti şi atunci când vine vorba de viitor, 78% nu se aşteaptă ca situaţia să se îndrepte din punct de vedere economic în perioada următoare", anunţă GfK.

Numărul optimiştilor este destul de scăzut, 6% speră ca situaţia lor să se îmbunătăţească în următorul an, iar 23% se aşteaptă să rămână la fel ca în prezent.

Comparativ cu anul trecut,  68% dintre respondenţi susţin că starea lor s-a agravat. Cei care au declarat că trăiesc mai bine nu depăşesc 5%.

În privinţa şomajului, 85% dintre români anticipează o creştere, în timp ce numai 4% se declară optimişti.

"Pentru 8 din 10 români perioada pe care o traversăm este un obstacol în calea economisirii. Nici următorul an nu pare să fie unul favorabil punerii banilor deoparte, peste 85% spunând că nu intenţionează să facă acest lucru, principalele cauzele fiind evoluţia preţurilor şi a ratei şomajului", transmite GfK.

Preţurile sunt un alt capitol la care românii s-au declarat lipsiţi de optimism. Doar unul din zece români speră la o scădere a preţurilor în următoarea perioadă.

În privinţa achiziţiilor, casele sau maşinile nu sunt priorităţi de investiţie pentru români, informează GfK.

"Intenţia scăzută privind cumpărarea acestor bunuri s-a menţinut constantă în ultimele nouă luni, 91%, respectiv 87% declarând în luna aprilie că este foarte puţin probabil să îşi ia o locuinţă sau un autoturism în următorii doi ani. Mai mult de trei sferturi dintre cei chestionaţi nu consideră că este o perioadă favorabilă cheltuirii unor sume importante nici pentru renovarea casei: cumpărarea unei centrale pentru încălzire, a unor noi obiecte sanitare", se mai arată în studiul companiei de cercetare.

Informaţiile provin din Barometrul de Încredere a Consumatorului, studiu cofinanţat de Comisia Europeană şi realizat lunar de GfK România. Datele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de peste 15 ani, eşantionul fiind de 1.000 de persoane intervievate în fiecare lună.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite