Studiu: Rezervele de petrol vor fi epuizate până în 2041

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezervele de petrol ale planetei se vor consuma cu aproximativ 100 de ani înainte ca sursele de energie regenerabilă să fie disponibile, în situaţia în care consumul se menţine la nivelurile actuale, avertizează un studiu american.

Prin urmare, în contextul în care rezervele de petrol brut la nivel global au fost estimate în 2008, la 1.332 de trilioane de barili, iar consumul mondial este de 85,22 de milioane de barili pe zi, şi continuă să crească anual cu 1,3%, vom rămâne fără petrol până în 2041, se arată în studiul citat de AFP.

Aceeaşi cercetare susţine că din momentul în care rezervele de petrol vor fi epuizate, omenirea va avea nevoie de un secol pentru a dezvolta surse alternative de energie, pentru a susţine economia lumii.

Cercetătorii au analizat preţurile acţiunilor a 25 de companii petroliere cotate pe pieţele bursiere americană, australiană şi europeană şi cele ale celor 44 de companii din sectorul energiilor reconversibile. Astfel, s-a constatat că valoarea bursieră a companiilor petroliere o depăşeşte cu mult pe cea a companiilor energiilor regenerabile. Rezultatul reprezintă un semn că investitorii consideră că petrolul reprezintă o afacere bună în viitorul apropiat, motiv pentru care sectorul energiilor regenerabile rămâne fără investitori.

Calculele lor arată că nu va exista un înlocuitor al petrolului înainte de 2140.

A fost luată însă în considerare şi posibilitatea scăderii consumului de petrol în viitor, ca o măsură de economisire a energiei, precum şi cea a apariţiei unor noi rezerve de petrol, ca urmare a modernizării tehnicilor de extragere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite