Şeful FMI: "Dacă toată lumea va 'strânge cureaua', atunci vom întrerupe creşterea în zona euro"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, a declarat joi seara că  zona euro nu se află în risc de colaps, dar creşterea şi încrederea în liderii acestei regiuni este esenţială, notează  Wall Street Journal.

"Zona euro nu riscă să explodeze, riscul este să funcţioneze prost", a declarat Dominique Strauss-Kahn într-un interviu pentru televiziunea franceză France 2.

"Ţările din zona euro sunt unite şi trebuie să fie capabile să lucreze împreună. Sincer, vedem că nu prea se înâmplă asta", a completat Strauss-Kahn. De asmenea, directorul FMI a adăugat că o intervenţie mai devreme în Grecia ar fi dus la o soluţuie mai ieftină cu privire la datoriile mari ale ţării.

Liderii economiilor cele mai mari din zona euro, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au încercat să arate un front comun după divergenţele de săptămâna aceasta în ceea ce priveşte sistemul de reglementare financiara şi problema monedei euro.

Ministrul francez de Finanţe, Christine Lagarde, a spus de asemenea că moneda euro nu se află în pericol, după ce Markel a spus că euro trebuie să fie protejat, altfel dacă euro cade, şi Europa cade.

Strauss-Kahn a subliniat de mai multe ori în interviul său că o problemă mai mare a Europei decât datoriile o reprezintă creşterea.

"Problema reală a Europei nu este chiar cea legată de datorii...ci că nu există creştere.", Strauss-Kahn a declarat, precizând că FMI aşteaptă o creştere de 1% din produsul intern brut din zona euro în 2010, faţă de 3% în SUA.

Strauss-Kahn a avertizat că tăierea prea mare a datoriilor va împiedica o creştere economică a Europei.  "Dacă toată lumea spune "Avem de gând să strângem cureaua" atunci vom întrerupe creşterea în zona euro.", a declarat el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite