Strategia fiscala pe urmatorii trei ani, in faza de "pregatire psihologica" a mediului de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera de Comert si Industrie a Romaniei a dat publicitatii cateva prevederi ale unei strategii fiscale despre care reprezentantii Ministerului Finantelor declara ca nu e inca definitivata. Iar

Camera de Comert si Industrie a Romaniei a dat publicitatii cateva prevederi ale unei strategii fiscale despre care reprezentantii Ministerului Finantelor declara ca nu e inca definitivata. Iar partenerii sociali ai Guvernului - liderii confederatiilor patronale si sindicale - afirma ca nici nu au auzit de vreo propunere concreta in acest sens. "Totul e in faza de proiect, astfel ca poate era mai importanta pregatirea psihologica a populatiei, dar mai ales a mediului de afaceri, decat cifrele in sine", ne-au declarat surse patronale care, deocamdata, doresc sa-si pastreze anonimatul. Oamenii de afaceri "trebuie sa se obisnuiasca inca de pe-acum cu ideile mai greu de digerat din viitoarea strategie - cotele TVA vor fi mai mari, cresterea accizelor va fi mai rapida, microintrenderile vor fi obligate sa aiba cel putin cinci angajati. Iar cazarea in hoteluri si camping va fi insotita de o cota TVA in crestere de la 9% la 22%. Probabil ca astfel de vesti nu pot fi aduse abrupt, asa ca sunt mai intai strecurate prin studii si analize, pentru testarea reactiilor acelora care urmeaza sa suporte efectele acestor masuri". Aceleasi surse afirma ca "este posibil ca, in momentul in care va fi definitivata, strategia sa fie adoptata prin asumarea raspunderii Guvernului, nu prin dezbateri publice - ceea ce ii va pune, din nou, intr-o situatie ingrata pe partenerii de dialog social". Pe de alta parte, reprezentantii Ministerului Finantelor ne-au declarat ca nu a fost definitivata nici una din variantele luate in calcul la elaborarea strategiei fiscale. Aceasta va fi incheiata pana la finele lunii urmatoare. "Calendarul documentului care va fundamenta politica fiscala pentru urmatoarea perioada presupune mai intai consultari cu sindicatele si patronatele, dupa definitivare, si un ultim pas, cel al adoptarii de catre Guvern a unei decizii politice, de sustinere a variantei alese", afirma oficialii Finantelor.
TVA va creste cu 2-3 procente
Printre variantele luate in calcul se afla majorarea cu 2-3% atat a cotei standard de TVA, cat si a celei reduse, eliminarea acesteia in cazul serviciilor de turism si impunerea unor conditii mai dure de infiintare a microintreprinderilor. Prin masurile punctuale amintite mai sus, strategia va constitui "o privire de ansamblu asupra viitorului sistemului de pensii si agriculturii, prin care se va asigura stabilitatea sistemului fiscal pe o perioada minima de trei ani si se va fundamenta participarea financiara a Romaniei la UE dupa aderare", afirma Sebastian Vladescu, specialist in cadrul Centrului Roman de Politici Economice (CEROPE). Pe langa structura fiscalitatii, strategia va corela veniturile si cheltuielile bugetare, va indica nivelul deficitelor bugetare acceptate si proiectele care sunt prioritare pentru urmatorii ani", ne-a declarat Daniel Daianu, fost ministru de Finante.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite