Strategia de privatizare a CEC - a treia schimbare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pachetul vândut creşte de la 75% la 85% din acţiuni

ultimul an, constă în creşterea de la 75% la 85% din acţiuni a pachetului ce va fi scos la vânzare. În Nota de fundamentare a proiectului, iniţiatorii arată că măsura de majorare a pachetului este datorată necesităţii ca 9,9% din acţiuni să treacă în portofoliul Fondului Proprietatea. Cea mai mică parte (0,1%) din acţiuni va fi listată pe pieţele de capital, iar restul de 5% se va vinde salariaţilor, membrilor Consiliului de Administraţie şi pensionarilor care au avut ultimul loc de muncă la CEC.

Aproape 20 de modificări
Dacă proiectul în discuţie va fi adoptat în forma actuală, Hotărârea Guvernului nr. 806/2005 (strategia de privatizare a CEC) va suferi 19 modificări. Menţionăm, în continuare, câteva dintre acestea: l plata integrală a contravalorii acţiunilor cumpărate se va face în numerar; l listarea pe piaţa de capital se va face după finalizarea privatizării pachetului majoritar l vânzarea de acţiuni către salariaţi se va face prin negociere directă, fară selecţie de oferte; l Ministerul Finanţelor poate întrerupe oricând procesul de privatizare; l Proiectul final al contractului de privatizare va fi anunţat ofertanţilor selectaţi cu cel puţin 8 zile înaintea datei anunţate pentru depunerea ofertelor angajante îmbunătăţite.

Proiectul poate fi atacat
"Ar fi trebuit să se oprească licitaţia şi să pornească de la capăt întregul proces de privatizare. Aşa, regulile se modifică în timpul jocului şi, prin urmare, proiectul poate fi atacat la Curtea Constituţională", ne-a declarat preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR), Marian Petre Miluţ. Cu toate că pachetul ce va fi scos la vânzare va fi proporţional mai scump, Marian Miluţ afirmă că UNPR îşi menţine intenţia de participare la privatizarea CEC, anunţată în luna ianuarie. În opinia liderului patronal, "CEC face pe puţin un miliard de euro".

"Camera secretelor" s-ar putea deschide din nou
Preşedintele CEC, Eugen Rădulescu, a declarat că "Data Room" se va putea deschide din nou, dacă vor trece trei sau mai mult de şase luni de la prima deschidere. "Camera de date", în care pătrund numai ofertanţii selectaţi, conţine principalele informaţii financiare relevante pentru o evaluare corectă a afacerii CEC.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite