Strategia energetică a României, gata până în luna iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strategia energetică a României pentru perioada 2007-2013 va fi definitivată până în luna iunie a acestui an şi va cuprinde, printre altele, alinierea preţurilor la gaze cu cele din

Strategia energetică a României pentru perioada 2007-2013 va fi definitivată până în luna iunie a acestui an şi va cuprinde, printre altele, alinierea preţurilor la gaze cu cele din Uniunea Europeană şi creşterea producţiei de energie, potrivit ministrului economiei şi comerţului, Varujan Vosganian.

"Potrivit estimărilor, în perioada 2007-2013, în termeni reali, PIB-ul ar trebui să se dubleze. Este nevoie de o creştere a producţiei de energie electrică cu o treime până în 2014", a declarat Vosganian.

Oficialul MEC a mai spus că prima etapă a strategiei se va derula în perioada 2007-2009 şi în acest interval România va depăşi toate perioadele de tranziţie date de UE şi va trebui să-şi unifice preţurile la gaze, dar şi să îndeplinească cerinţele de mediu pentru operatorii din sectorul de producere a energiei.

Ministrul economiei s-a aflat vineri la Mediaş, unde a discutat cu reprezentanţii companiilor Romgaz, Transgaz şi E.ON Gaz România (fosta Distrigaz Nord).

El a declarat că un miliard de euro pentru investiţii în sectorul energetic ar putea proveni din listarea la Bursă a companiilor din domeniu, printre care Romgaz, Transgaz şi Hidroelectrica. "Multe dintre conductele de gaze se află în situaţii precare, iar două treimi din ele trebuie schimbate. Pentru schimbarea acestora este nevoie de 2-3 miliarde de euro, iar o parte din aceşti bani ar putea fi obţinuţi prin listarea la Bursă a companiilor din sectorul energetic", a afirmat Vosganian. Consultantul pentru listarea Transgaz va fi selectat până la 2 martie. În ceea ce priveşte Termoelectrica, aceasta trebuie restructurată prin includerea într-un complex energetic sau divizarea şi distribuirea termocentralelor către autorităţile locale sau către alte companii, susţine Vosganian.

Discuţiile ministrului economiei cu E.ON Gaz, Romgaz, Transgaz au vizat şi posibilitatea ca Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale să modifice modul de calcul al tarifelor, astfel încât să permită acestor companii să îşi crească profiturile, pentru a finanţa investiţii. Pe de altă parte, Vosganian a invitat companiile din domeniul energiei electrice să participe la constituirea fondului social pentru consumatorii de gaze naturale, ca un gest de "prestigiu". Fondul, aflat în stadiu de proiect, vizează protecţia socială a celor cu venituri reduse, care sunt cei mai efectaţi de scumpirea utilităţilor.

Contractele de furnizare a energiei, clasificate

Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a mai declarat că va trimite preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Călin Popescu Tăriceanu toate contractele de furnizare a energiei electrice, iar documentele ar putea fi făcute publice. El a mai arătat că va centraliza toate aceste contracte şi le va pune pe CD-uri, dar a precizat că informaţiile de pe aceste CD-uri sunt clasificate până când nu va fi posibil să fie desecretizate.

Elaborarea unei strategii energetice a fost şi în atenţia preşedintelui Traian Băsescu. Acesta a declarat, după o şedinţă a CSAT din noiembrie, că, într-o săptămână, va întruni la Cotroceni o comisie, formată din cei mai buni specialişti, care să elaboreze acest document în cel mai scurt timp. Ulterior, a abandonat această idee, susţinând că problema a fost preluată de guvern.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite