Străinii scumpesc euro, BNR ţine cu dinţii de curs

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursul a atins vineri un nou maxim istoric după ce investitorii au cumpărat masiv euro din piaţă, punând presiune pe deprecierea leului.

Euro a continuat să se scumpească la sfârşitul săptămânii trecute, Banca Naţională a României (BNR) anunţând vineri un curs de 4,3783 lei/euro, un nou maxim istoric, după ce precedentul, de 3,3688, a fost atins în iunie 2010. Faţă de referinţa de la începutul acestui an, moneda europeană este mai scumpă cu 5,64 bani.

Ce a determinat această depreciere a leului? Economiştii spun că motivele nu ţin de cauze interne, ci de o reorientare a investitorilor străini care au mizat pe aprecierea monedei naţionale, dar au ales să-şi închidă poziţiile şi să se mute pe euro. Astfel, ordinele de cumpărare a euro plasate de jucătorii străini au pus presiune pe deprecierea leului în raport cu moneda europeană.

Pe piaţa interbancară, cotaţiile s-au apropiat şi mai mult de pragul de 4,4 lei/euro, astfel că Banca Naţională a intervenit indirect, vânzând euro, pentru a calma deprecierea leului, spun dealerii bancari. O analiză realizată de economiştii Erste arată că banca centrală va continua să intervină pentru stabilitatea cursului având în vedere ponderea ridicată a creditelor în valută în soldul împrumuturilor (64%), dar şi efectul puternic al volatilităţii asupra inflaţiei. Mai mult, analiştii mizează pe o stabilitate a ratei de schimb leu/euro în următoarea perioadă.  

Rate, chirii şi facturi mai mari

Efectele scumpirii fără precedent a euro sunt resimţite direct de românii care au de achitat rate la împrumuturile contractate în moneda europeană şi de cei care plătesc chirii denominate în această valută. De asemenea, pentru utilităţile al căror cost este calculat în euro, cum este cazul serviciilor de telefonie mobilă, facturile vor fi mai mari. În mod indirect, dacă tendinţa de depreciere a leului continuă, produsele de pe rafturile magazinelor vor avea preţuri mai mari. Iar asta pentru că o bună parte dintre acestea provin din străinătate, iar diferenţa de curs suportată de importator va fi transferată consumatorului final. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite