Străinii reinvestesc doar o fărâmă din profituri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii străini au realocat, în primul semestru din 2010, mai puţin de 100 de milioane de euro, deşi au obţinut câştiguri de ordinul miliardelor de euro în România. Statisticile oficiale arată că profiturile reinvestite de străini în România în prima jumătate a lui 2010 au totalizat doar 75 de milioane de euro.

În topurile celor mai profitabile companii, multinaţionalele domină an de an, raportând câştiguri de miliarde de euro. Cel mai elocvent exemplu în acest sens este dat de clasamentul „România Top 100 Companii", realizat anual de FinMedia, din care reiese că puţin peste 60 de firme străine au realizat profituri de aproximativ 2,2 miliarde de euro în anul 2008. Să zicem că în 2009 aceste companii şi-au redus performanţele la jumătate, iar câştigurile lor abia au depăşit miliardul de euro.

În anii trecuţi erau şi harnici, şi darnici

Ce s-a întâmplat însă cu aceşti bani realizaţi în România? Doar despre o mică parte din ei putem spune sigur că au luat calea reinvestirii. Mai exact, 75 de milioane de euro reprezintă profiturile reinvestite de străini în România, în primul semestru din acest an, potrivit datelor referitoare la evoluţia economiei în primele şase luni din 2010, raportate de Institutul Naţional de Statistică.

De menţionat că în aceeaşi perioadă din 2009, străinii reinvestiseră în România profituri de 272 de milioane de euro. „Este limpede ce s-a întâmplat cu profiturile, străinii nu au venit aici să ajute economia, ci să facă bani.

Într-adevăr, nu există statistici oficiale care să arate ce profituri totalizează firmele străine în România (statistici care ar fi foarte utile), dar e de la sine înţeles că discrepanţa dintre cât câştigă şi cât reinvestesc este imensă", ne-a declarat analistul
economic Ilie Şerbănescu.

Iată cum au evoluat reinvestirile de profituri străine în anii trecuţi: în primele semestre din 2006, 2007 şi 2008 depăşeau miliardul de euro pe perioadă. În 2009 au scăzut la 272 de milioane, pentru ca în 2010 (primul semestru) să ajungă la numai 75 de milioane de
euro...

Bani mulţi cu oameni puţini

Potrivit analiştilor, străinii au realizat în România o treime (34%) din cifra totală de afaceri utilizând doar 16% din forţa de muncă autohtonă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite