Străinii nu mai investesc, retrag bani din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ianuarie, multinaţionalele au scos din ţară peste 100 de milioane de euro, iar cele care au avut profit nu l-au mai reinvestit.

Statisticile Băncii Naţionale referitoare la contul curent al balanţei de plăţi arată că în ianuarie 2012 investiţiile străine au totalizat doar 23 de milioane de euro, după ce în aceeaşi lună din 2011 străinii investiseră la noi 376 de milioane de euro. O scădere la fel de abruptă a mai avut loc doar în 2010, când investiţiile străine coborâseră, tot în ianuarie, la 31 de milioane de euro, după recordul de peste un miliard de euro înregistrat în aceeaşi lună din anul anterior.

Pentru analiştii economici, semnalul pe care îl dă acest recul al intrărilor de capital din ianuarie este cât se poate de clar: străinii nu mai investesc în România -  dimpotrivă, îşi retrag banii.

Creditele intragrup au scăzut cel mai mult

În statisticile oficiale, investiţiile străine sunt împărţite pe două categorii: participările la capital (este vorba despre banii alocaţi aici de firmele-mamă, companii sau instituţii financiar-bancare) şi creditele intragrup, adică mişcările de fonduri dintre centrale şi filiale. Când creditele intragrup au solduri negative, putem spune că multinaţionalele (companii sau bănci) au retras bani de la filialele din România. Aşa s-a întâmplat în ianuarie 2012, când creditele intragrup au avut un sold negativ de 107 milioane de euro.

„Aceste cifre ne arată că banii străinilor au cam plecat, în loc să vină, şi parcă mi-ar veni să spun că au plecat mai mult din sectorul financiar decât din cel corporatist. Dar există şi o parte din profiturile realizate în 2011, în cazurile în care companiile au realizat profit, iar aceste sume nu au mai fost reinvestite, ca de obicei, ci s-au întors acasă", ne-a explicat analistul economic Dragoş Cabat.

Datoria externă a scăzut uşor

Datoria externă pe termen mediu şi lung a fost de 75,1 miliarde de euro la 31 ianuarie (77,2% din total datorie externă), în scădere cu 0,6% faţă de 31 decembrie 2011. Datoria externă pe termen scurt a fost de 22,2 miliarde de euro (22,8% din total datorie externă), în scădere cu 3,4% faţă de 31 decembrie 2011. 

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite