Străinii mizează pe siderurgia românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce companii precum Nokia şi Mercedes fug de România în ţări cu mai multe facilităţi, producătorii de oţel fac investiţii semnificative pe piaţa autohtonă.

România este o ţară care atrage atenţia investitorilor, dar nu reuşeşte mereu să o păstreze. Pe lista marilor pierderi pentru ţara noastră se numără Nokia sau Mercedes, companie care a vrut să intre pe piaţa autohtonă, dar a găsit costuri de producţie mult mai mici în Ungaria.

Într-un peisaj destul de sărăcăcios al investiţiilor, anunţarea unei noi alocări financiare de către companiile care au mai rămas în România este deja uluitoare. Un astfel de domeniu, preferat de investitori, este siderurgia.

Voestalpine: proiect de 6 miliarde amânat

Austriecii de la Voestalpine au anunţat finalizarea în acest an a unei fabrici situate la Giurgiu, care va avea o capacitate de producţie anuală de 130.000 de tone de foi de oţel. Produsele vor fi livrate în ţări precum România, Serbia, Bulgaria sau Turcia, potrivit reprezentanţilor companiei austriece. Investiţia totală se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro şi include finanţarea de aproximativ 5 milioane de euro din fonduri UE.

Investiţia mai include contribuţia de 14% din confinanţare a statului român. Fabrica va avea aproximativ 50 de angajaţi care au fost recrutaţi din Giurgiu. Această fabrică trebuia să fie finalizată în 2011, dar proiectul - anunţat încă din 2008 - a fost amânat împreună cu alte planuri ambiţioase ale producătorului austriac. În 2008, compania urma să investească 5-6 miliarde de euro. Puţin mai târziu, austrie­cii au anunţat  că vor amâna, pe termen nedefinit, proiectul oţelăriei de cinci miliarde de euro din Marea Neagră.

Tenaris investeşte la Zalău

O altă investiţie importantă anunţată în ultimul timp este cea pe care a făcut-o compania Tenaris, care a cumpărat în urmă cu opt ani una dintre cele mai importante fabrici de pe platforma industrială a Zalăului, Silcotub. Tenaris a inau­gurat, săptămâna trecută, o nouă secţie de producţie la Zalău, în care a investit 60 de milioane de dolari, potrivit declaraţiilor lui Gabriel Podskubka, Area Manager Tenaris pentru Europa de Est şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Silcotub.

„Este cea mai mare investiţie singulară din istoria de 35 de ani a Silcotub", declara, la ceremonia de inaugurare, Gabriel Podskubka. Compania va demara o nouă investiţie la Silcotub, în valoare de 50 de milioane de dolari. Este vorba despre o fabrică de filetare de ultimă generaţie pentru produsele destinate industriei de petrol şi gaze, care va fi finalizată în 2013.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite