Străinii nu mai găsesc forţă de muncă ieftină şi calificată în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

al Investiţiilor 2006 al Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Comerţ (UNCTAD), Ruxandra Badilă, director executiv al Consiliului Investitorilor Străini (CIS). Aceasta spune că

al Investiţiilor 2006 al Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Comerţ (UNCTAD), Ruxandra Badilă, director executiv al Consiliului Investitorilor Străini (CIS). Aceasta spune că multinaţionalele angajează tot mai mulţi străini pe posturi de conducere, situaţie care duce la creşterea costurilor - la care concură şi cursurile de pregătire a noilor salariaţi români, obligatorii în multe cazuri din cauza "specializării" foarte vagi.
În schimb, Florin Vasilache, secretar general al Agenţiei pentru Investiţii Străine (ARIS), se arată optimist, considerând că marii afacerişti nu vor ocoli ţara noastră nici după aderare, atraşi în special de avantajul competitiv al forţei de muncă. El a apreciat că nivelul anual de creştere a costului forţei de muncă din România va fi de maximum 12%, după integrare. Cu toate acestea, oficialul CIS a amintit de nivelul ridicat al contribuţiilor la asigurări de sănătate din România, ceea ce face oferta autohtonă necompetitivă la capitolul costul mâinii de lucru. Reprezentanţii investitorilor străini atrag atenţia asupra faptului că deja în domenii de activitate precum IT, construcţii, sistem bancar şi cel al resurselor umane se simte o acută lipsă de personal calificat, situaţie care ar putea determina companiile să renunţe la anumite planuri de investiţii.
Nivelul investiţiilor străine în România ar putea creşte şi după aderarea la UE, contrar exemplului noilor state membre unde, în primul an de după integrare, s-a simţit o stagnare a acestora. Optimismul autorităţilor şi al oamenilor de afaceri are la bază faptul că ţara noastră a fost "descoperită" târziu de către investitorii stăini, nefiind uitat nici avantajul competitiv al forţei de muncă din România.
Reprezentanta UNCTAD admite că investiţiile străine vor continua să crească şi în 2007, dat fiind că România a devenit ţintă pentru investitori mai târziu decât alte ţări. "Deja se vede un boom pe piaţa imobiliară, unde fonduri din Marea Britanie, Germania şi America investesc foarte mult", a apreciat Băndilă.
România, pe locul trei la investiţii directe în regiune
Potrivit raportului citat, România a ocupat în 2005 primul loc în Europa de Sud-Est în ceea ce priveşte nivelul investiţiilor străine directe, atrăgând peste 50% din volumul capitalului investit în zona menţionată. Cele şapte ţări din subregiunea Europei de Sud-Est au atras anul trecut 12 miliarde de dolari, din care 51,3% au reprezentat investiţiile străine în România. Bulgaria a raportat investiţii de 2,2 miliarde de dolari, Croaţia - de 1,7 miliarde de dolari, şi Serbia-Muntenegru - de 1,5 miliarde de dolari. Nivelul atras de ţara noastră este mai mic decât intrările de capital din Cehia, care a raportat influxuri de 11 miliarde de dolari, Polonia - cu 7,7 miliarde de dolari şi Ungaria - cu 6,7 miliarde de dolari. În acelaşi timp, în Federaţia Rusă s-au investit 14,3 miliarde de dolari, iar In Ucraina - 7 miliarde de dolari.
"Ucraina este un competitor important pentru România în atragerea investiţiilor străine directe, fluxul de capital din această ţară crescând în 2004 faţă de 2005 de 3,5 ori", a declarat Florin Vasilache. El a apreciat că, dat fiind că lista obiectivelor care pot fi privatizate se apropie de final, un rol important în perioada următoare îl vor avea proiectele greenfield, achiziţiile şi fuziunile. Anul trecut, pe piaţa românească au avut loc 43 de fuziuni şi achiziţii importante, faţă de 23 în anul 2004. Pentru întocmirea raportului au fost luate în considerare date de la nivelul anului 2005, precum şi din primele şase luni ale acestui an. La nivel global, investiţiile străine directe au crescut cu 29%, faţă de anul 2004, la 916 miliarde de dolari. De asemenea, fuziunile şi achiziţiile au înregistrat un avans de 39% în anul 2005.
Raportul pasează România pe locul 109, în urma statului Burkina Faso (poziţia 108), Ecuador (poziţia 105) sau Ucraina (106), în ceea ce priveşte investiţiile autohtone în străinătate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite