Străinii îşi extind producţia de componente auto în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ardealul şi Banatul.Cinci milioane de euro la ClujProducătorul spaniol de componente auto Manufactura Moderna de Metales/Barcelona a anunţat deja o investiţie de tip greenfield într-o fabrică

Ardealul şi Banatul.
Cinci milioane de euro la Cluj
Producătorul spaniol de componente auto Manufactura Moderna de Metales/Barcelona a anunţat deja o investiţie de tip greenfield într-o fabrică românească la Turda (Cluj), ce urmează a produce tuburi metalice (din oţel, oţel inoxidabil şi aluminiu) pentru sisteme auto, dar şi componente ale motorului, respectiv conducte de alimentare, conducte de apă, conducte de ulei, conducte de răcire, conducte pentru sistemul de frânare, pentru sistemele de aer condiţionat şi conducte structurale. Potrivit Agenţiei Române de Investiţii Străine, noua companie, MMM Autoparts SRL, va investi cinci milioane de euro, iar producţia va începe în primul trimestru al anului 2007.
"Mediul investiţional din România este favorabil dezvoltării afacerilor în domeniu, însă nu vă pot furniza date cu privire la economisirea costurilor bazate pe forţa de muncă ieftină", au declarat pentru Adevărul reprezentanţii Jonhnson Controls.
Vestul ţării, în topul preferinţelor
Concentrarea companiilor producătoare de componente auto este evidentă în partea centrală, vestică şi nordică a ţării noastre. Nu este însă uitat nici sudul, însă prezenţa companiilor din domeniu este mult diminuată. Judeţe precum Arad, Timiş, Hunedoara, Sibiu, dar şi Argeş se situează în topul preferinţelor investitorilor străini, numărul mediu de companii prezente variind între 10 şi 13. Potrivit unui studiu efectuat de Central Europe Trust Company, progresele sunt evidente, în primul rând la nivelul cifrelor de afaceri, şi al profitului care de cele mai multe ori se dublează de la an la an. În plus, mulţi jucători din domeniu cresc, deschizându-şi magazine proprii în mai multe locaţii din România.
Avantajele investiţionale ajută la extinderea sectorului
Orientarea investiţiilor străine directe către sectorul industrial, în speţă producţia de componente auto, are loc pe fondul avantajelor oferite de România în acest domeniu, cum ar fi preţul terenului, mai scăzut decât în alte ţări din regiune, infrastructura dezvoltată, forţa de muncă calificată şi ieftină. Din datele Agenţiei Române de Investiţii Străine reiese că tot mai multe companii au definitivat sau şi-au manifestat intenţia de a realiza proiecte de investiţii în acest domeniu: compania japoneză Yazaki a inaugurat deja două fabrici de componente auto în cadrul Parcului Industrial Ploieşti, valoarea investiţiei fiind de peste 12 milioane de euro. Grupul german Draxlmaier, urmare a investiţiei de peste 11 milioane de euro, a deschis fabrica de componente auto de la Hunedoara, iar compania germană Ruwel vrea să investească 80 milioane de euro pentru deschiderea unei fabrici de componente auto în Parcul Industrial Cluj. De asemenea, alianţa Renault-Nissan a făcut publică intenţia de a investi 215 milioane de euro într-o capacitate de producţie pentru cutii de viteză, producţia urmând să fie destinată 100% exportului. Investiţia va fi finalizată în prima parte a anului 2008.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite