Stocurile de gaze au ajuns la o treime din capacitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Distrigaz-Sud şi Distrigaz-Nord nu şi-au făcut stocurile de gaze, iar în timpul celor două crize din ianuarie, România a trecut pe lângă un colaps energetic. Din cele 3,2 miliarde m.c., cu

Distrigaz-Sud şi Distrigaz-Nord nu şi-au făcut stocurile de gaze, iar în timpul celor două crize din ianuarie, România a trecut pe lângă un colaps energetic. Din cele 3,2 miliarde m.c., cu cât ar fi trebuit să intrăm în iarnă, nici măcar 1,6 miliarde nu au fost înmagazinate. Cum doar câţiva specialişti ai Romgaz cunosc situaţia, operatorii din gaze, în complicitate cu autorităţile, i-au prostit pe români din octombrie şi până acum. Nu ne mai rămâne decât să sperăm că, în februarie, nu vom mai avea parte de un război al gazelor între Rusia şi Ucraina şi nici de gerurile din ianuarie.
Gaz de France şi Ruhrgaz, acuzate că nu şi-au făcut stocurile
Romgaz, Distrigaz-Sud, Distrigaz-Nord şi Petrom aveau obligaţia să înmagazineze gaze, conform unei cote stabilite de Autoritatea de Reglementare a Gazelor Naturale. Eugen Luha, liderul federaţiei sindicale Gaz România, ne-a declarat: "Ruhrgaz şi Gaz de France nu au participat la formarea stocurilor de gaze pentru România în această iarnă, punând în pericol aprovizionarea populaţiei şi a industriei. Dincolo de cifrele Dispeceratului Naţional de Gaze, capacităţile de înmagazinare sunt goale. De aceea întreb - de ce nu au cumpărat actualii proprietari din marile distribuţii gaze pentru iarnă? Ce fac reprezentanţii statului în consiliile de administraţie ale Distrigaz-Sud şi Distrigaz-Nord? Cum reprezintă ei cele 49% din acţiunile pe care le mai are statul?". Gabriel Sârbu, directorul ANRGN, citează documente conform cărora Ruhrgaz şi Gaz de France şi-au făcut treaba, umplându-şi "magaziile". "Petrom, Romgaz, Distrigaz-Sud şi Distrigaz-Nord au avut o cotă exactă de stocare, iar ei şi-au îndeplinit aceste sarcini. La 31 ianuarie, mai existau 1,6 miliarde m.c. de gaze stocate", declară oficialul ANRGN. Liderul Gaz România susţine însă contrariul: "Nici măcar la începutul iernii nu erau stocate 1,6 miliarde m.c. de gaze, dar acum toţi mizează pe faptul că aceste stocuri nu pot fi controlate".
"Au adunat ceva, nu cât ar fi trebuit"
ştim că Ruhrgaz şi Gaz de France declarau încă din septembrie 2005 că au pierderi în România. De aceea, punem sub semnul îndoielii dorinţa lor de a investi, fiecare, câte 100 milioane de dolari în înmagazinarea de gaze. "Distrigaz-Nord a înmagazinat conform cotei repartizate de ANRGN", declară Virgil Metea, directorul român din Distrigaz-Nord. Întrebat însă cum au fost plătite şi dacă societatea a luat credite, Metea ne-a spus că anul financiar nu a fost încă încheiat. Mai conciliant, Cornel Condrea, directorul general al Direcţiei gaze din MEC, susţine că niciun operator nu stochează banii de bunăvoie în gaze: "De aceea este foarte bine ceea ce a făcut ANRGN - i-a obligat pe furnizorii de gaze să înmagazineze, repartizând o cotă pentru fiecare. În aprilie, nimeni nu voia să cumpere gaze, dar în octombrie, li s-a pus planul în faţă". Întrebat cât au înmagazinat concret Distrigaz-Sud şi Nord, oficialul MEC a precizat: "Au băgat şi ei ceva, dar nu cât ar fi trebuit".

Cota de gaze, m.c.
* Romgaz: 1,259 miliarde
* Petrom: 485 milioane
* Distrigaz-Sud: 400 milioane (100 milioane USD)
* Distrigaz-Nord: 470 milioane (118 milioane USD)

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite