Stimularea industriilor creative - cheia creşterii competitivităţii economiei româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sprijinirea industriei creativităţii ar fi una dintre măsurile prin care economia românească ar putea fi stimulată să inoveze şi să devină mai competitivă. Acesta este concluzia, şi totodată propunerea făcută politicienilor, de reprezentantelor mediului de afaceri din România în cadrul mesei rotunde organizate de revista Forbes România. La evenimentul Forbes Club Women au participat nouă doamne ale business-ului românesc, dar

Industria grea şi creativitatea au stat faţă în faţă la Club Forbes Women, întâlnire la care au participat nouă dintre cele mai reprezentative doamne din mediul de afaceri din România. La eveniment industria grea a fost reprezentată de Mariana Gheorghe (CEO Petrom) şi Georgiana Pogonaru (General Manager şi acţionar Romcolor); sectorul financiar de Ioana Filipescu (Raiffeissen Investment România) şi Violeta Ciurel (Axa life insurance); industria de creaţie a fost reprezentată – pe de o parte de celebra Irina Schrotter iar pe de alta parte, de nu mai puţin celebrele specialiste imagine precum Aneta Bogdan (Brandient) sau Veronica Savanciuc (Lowe); consultanţii pe resurse umane – prin Georgiana Dragomir (InnerLook) sau creatorii de soft – prin Irina Socol (Siveco) au fost deasemeni reprezentaţi. Iar Executivul a fost reprezentat de Andreea Paul-Vass, consilier economic al primului ministru, care nu doar că a participat activ la discuţii, dar şi-a luat şi multe notiţe pe marginea discuţiilor purtate de doamnele business-ului românesc.

Creşterea competitivităţii este cea mai importantă miză pentru economia românească

Potrivit acestora, stimularea creativităţii este una dintre primele măsuri ce ar trebui luate pentru a pregăti românia pentru viitor. “Istoria ne arată că sunt momente în care au loc mutaţii ale modelelor de dezvoltare. Acum ne aflăm într-un astfel de moment, iar România, prin stimularea industriei creative, ar avea şansa să fie în avangarda schimbărilor care se produc la nivel global” spune Aneta Bogdan, Managing Partener Brandient, una dintre cele mai importante case de consultanţă de brand şi design din România.

O poziţie împărtăşită de Irina Schrotter, una dintre cele mai cunoscute creatoare de modă din România, şi fondatoare a Federaţiei Patronatelor din Industriile Creative – o iniţiativă născută tocmai pentru susţinerea domeniului creativ din România. “Nu cerem ajutoare de la stat, ci doar să fie creat un departament special în cadrul Guvernului, care să urmărească acest domeniu, şi declararea sa drept domeniu de dezvoltare prioritar pentru România” spune aceasta, dând doar un exemplu care arată că femeile de afaceri din România, au trecut la acţiune. “În Marea Britanie, există chiar un Minister al Industriilor Creative” completează Aneta Bogdan, susţinând că este absolut necesar ca statul să acorde o atenţie deosebită acestui tip de activităţi.

Industriile creative, categorie în care intră de la industria IT şi tehnologiilor de vârf  sau design industrial, până la cele de creaţie vestimentară, mass media sau artă, au o contribuţie semnificativă în economia românească, şi prin urmare au nevoie de un tratament special, spune şi Andreea Paul-Vass, consilier al Primului Ministru, aducând în sprijinul acestei declaraţii şi cifre: “2 din 10 salariaţi lucrează în industriile creative, un sfert din firmele din România sunt implicate în activităţi creative, şi a opta parte din exporturi 12,6% din total exporturi”.

Într-un astfel de context, “...sprijinirea activităţilor creative ar fi unul dintre mijloacele prin care poate fi stimulată creşterea competitivităţii” crede Mariana Gheorghe, CEO al Petrom care, alături de Georgiana Pogonaru, au reprezentat “industria grea” (cea a petrolului respectiv cea chimică), la evenimentul organizat de revista Forbes România. Concluzia doamnelor prezente este că sprijinirea şi stimularea industrilor creative ar fi atu-ul României în procesul de trecere de la economia de tip industrial către un al tip de organizare economică.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite