Romgaz, pe bursă din decembrie. Noi acţiuni Transelectrica şi Transgaz, listate în iunie-septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Economiei va lansa la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti, în perioada iunie-decembrie 2011, pachete de 15% din acţiunile Transelectrica, Transgaz şi Romgaz, relatează Mediafax.

Astfel, în iunie va putea fi listat un pachet suplimentar de 15% din transportatorul de electricitate Transelectrica. La BVB se tranzacţionează deja 11,5% din companie.

În septembrie se va adăuga pe bursă o pondere de 15% din Transgaz, transportatorul de gaze fiind deja prezent pe piaţa de capital cu un pachet de 12,81% din acţiuni.

Totodată, producătorul de gaze Romgaz Mediaş va fi listat la bursă în decembrie, potrivit unui document al Ministerului Economiei.

Ministerul are în plan, de asemenea, listarea a încă 9,84% din capitalul producătorului de petrol şi gaze OMV Petrom.

Ministerul Economiei deţine 73,69% din acţiunile Transelectrica, 85% din capitalul Romgaz, 73,5% din titlurile Transgaz şi 20,6% din OMV Petrom.

Un acţionare semnificativ este Fondul Proprietatea, care deţine 13,5% din titlurile Transelectrica, 15% din Romgaz şi 14,98% din capitalul Transgaz.

Compania OMV Petrom este controlată de grupul OMV, care deţine 51,01% din acţiuni. În acţionariat se regăseşte şi Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 20,11%.

În luna august a anului trecut, Guvernul a decis să vândă la bursă acţiuni la Transelectrica, Transgaz şi Romgaz, operaţiune prin care estima că ar obţine în total aproape 170 de milioane de euro.

De asemenea, după listarea unui nou pachet de acţiuni la Petrom, statul urmăreşte să participe la o majorare de capital a companiei petroliere de circa 600 de milioane de euro în total, pe care o are în plan acţionarul majoritar, compania austriacă OMV.

Cupru Min, din nou pe tarabă

Ministerul Economiei va relua, din luna mai, procesul de privatizare a Cupru Min Abrud, prin vânzarea întregului pachet de acţiuni pe care îl deţine la societatea minieră.

Anunţul de vânzare va fi făcut în luna martie, iar potenţialii cumpărători vor putea depune ofertele în luna mai, urmând ca în iunie să fie încheiat contractul de vânzare-cumpărare.

Cupru Min, cu activităţi de extracţie şi preparare a minereurilor cuprifere de la Roşia Poieni, judeţul Alba, are un capital social de 24,18 milioane de lei. Exploatarea Roşia Poieni concentrează peste 60% din rezervele de cupru ale României.

Privatizarea Cupru Min a fost discutată de reprezentanţii ministerelor Economiei şi Finanţelor cu cei ai Fondului Monetar Internaţional în luna octombrie 2010.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, fostul acţionar majoritar al Cupru Min, a încercat să privatizeze societatea de două ori, în 2008, fără succes.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite