Statul va garanta „Prima Casă“ doar pe jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile analizează cu băncile împărţirea riscului între stat şi instituţiile de credit în cadrul programului, fără a fi schimbate condiţiile legate de dobânzi. Dacă garanţia statului va scădea la jumătate, băncile vor în schimb dobânzi şi avansuri mai mari la creditele acordate în cadrul programului guvernamental.

Premierul Emil Boc a discutat ieri cu bancherii varianta reducerii la jumătate a garanţiei statului la creditele alocate până în prezent prin programul „Prima Casă". Iar asta pentru ca 750 milioane de euro, reprezentând jumătate din garanţiile emise până în prezent, să poată fi folosită în continuare pentru acordarea de noi împrumuturi. În momentul de faţă, statul garantează în totalitate creditele „Prima Casă", prin intermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). Discuţiile tehnice asupra programului guvernamental urmează să fie finalizate însă în decurs de o săptămână. 

Clienţii nu vor fi afectaţi

Premierul a explicat că împărţirea riscului între bancă şi stat va conduce la dublarea plafonului total de garanţii, în prezent de 1,5 miliarde de euro, dar şi a numărului de beneficiari. Împărţirea riscului este însă opţională. Mai exact, dacă banca va dori să acorde mai multe credite garantate de stat, va trebui să preia jumătate din riscul de nerambursare a creditului. Nivelul dobânzii, avansul, modul de provizionare, comisioanele plătite deja Fondului de Garantare şi constituirea ipotecii sunt principalele probleme tehnice ridicate de bănci. „Trebuie ca în următoarea săptămână să se discute cu BNR ce sistem de provizionare va fi acceptat în cazul reducerii la jumătate a garanţiei statului şi cum va fi înregistrată ipoteca, precum şi avansul minim acceptat, pentru că banca centrală a aprobat norme de prudenţialitate pentru fiecare bancă în parte", au declarat surse bancare, potrivit Mediafax.

În ceea ce priveşte contractele de credit „Prima Casă" deja semnate de români, acestea vor suferi modificări doar între bănci şi Fondul de Garantare, fără a afecta clienţii şi fără a fi schimbate condiţiile legate de dobânzi. Boc este de părere că băncile vor accepta modificarea propusă în condiţiile în care riscul este „aproape zero", adăugând că din totalul celor 37.000 de contracte de creditare încheiate, doar 21 de cazuri ridică probleme de neplată a ratelor.

„Prima Casă" ar putea deveni „A doua Casă"

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a afirmat la rândul său că programul îşi va menţine „caracterul social" şi că există solicitări din partea mai multor persoane ca la acest program să poată participa şi persoane care deţin deja o locuinţă. El a adăugat că această variantă nu a fost discutată cu băncile. Întrebat de jurnalişti ce se va întâmpla cu băncile care au atins deja plafonul de garanţii, ministrul a arătat că există posibilitatea unor transferuri între acestea.

Guvernul a decis, în ianuarie, ca programul „Prima Casă" să continue şi în acest an, cu acelaşi nivel al cuantumului garanţiei de stat, în limita unui plafon total de garanţii de 200 milioane de euro. Fondurile alocate au fost deja în proporţie de 50%. Mai mult, Raiffeisen Bank a anunţat, la începutul acestei săptămâni că a terminat cuantumul garanţiilor alocate şi că a lansat o ofertă de finanţare similară, dar fără garanţia statului. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite