Statul toacă banii, investiţiile scad, FMI ne urechează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele cinci luni, statul a cheltuit cu 10,5% mai mult pentru propriul aparat şi cu 5,4% mai puţin pentru investiţii. Statul continuă să cheltuiască mai mult decât îşi permite. În primele cinci luni, „gaura“ din buget a fost de 7,4 miliarde de lei. Văzând cifrele, Franks şi-a pus mâinile-n cap.

Guvernul nu a reuşit să menţină anumite cheltuieli la un nivel decent în primele cinci luni ale acestui an, arată datele privind execuţia bugetară, publicate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Cifrele oficiale arată clar că statul cheltuieşte cu mult peste posibilităţi. Cumulat, din ianuarie până în mai, bugetul general consolidat a avut o „gaură" de 7,42 miliarde de lei, echivalentul a 1,36% din Produsul Intern Brut (PIB).

Chiar dacă, per total, cheltuielile au fost cu 3,4% mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, statul a alocat cu 10,5% mai mulţi bani pentru bunuri şi servicii. Oficialii MFP se apără, însă, şi spun că instituţiile statului nu au plecat la cumpărături, aşa cum arată cifrele. De fapt, cele 1,1 miliarde de lei cheltuite în plus pe bunuri şi servicii reprezintă, printre altele, plăţi către spitale şi furnizorii de medicamente, dar şi o consecinţă a preluării unor spitale de către primării, a declarat pentru „Adevărul" Gheorghe Gherghina, secretar de stat în cadrul MFP.

Factura cheltuielor a crescut semnificativ şi din cauza dobânzilor pe care Finanţele trebuie să le plătească bancherilor în contul împrumuturilor făcute în anii trecuţi pentru acoperirea deficitului bugetar şi ajunse acum la scadenţă. În primele cinci luni, statul a virat către bănci nu mai puţin de 3,75 miliarde de lei (aproximativ 912 milioane de euro), sumă cu 34,7% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Puţin peste 1 miliard de euro pentru investiţii

Cu asemenea cheltuieli, România a fost nevoită să taie din investiţii, atât de necesare pentru relansarea economiei. Statul a alocat de la buget doar 5,08 miliarde de lei (1,23 miliarde de euro) pentru investiţiile de capital - cu 5,4% mai puţin în perioada analizată. O veste deloc bună, după cum a apreciat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România. „Scăderea cheltuielilor la nivelul bugetului consolidat este îmbucurătoare, dar nu şi reducerea sumelor pentru investiţii, care rămâne o zonă problematică întrucât absorbţia fondurilor europene nu este satisfăcătoare", a declarat Franks, citat de Mediafax.

Veştile nu sunt bune nici când vine vorba despre creşterea economică prognozată pentru trimestrul al doilea. Oficialul instituţiei financiare spune că sunt semne că economia şi-a încetinit avansul în perioada aprilie-iunie. „Există anumiţi indicatori care arată o încetinire a creşterii economice în trimestrul doi", a explicat el. În ciuda acestei evoluţii, FMI îşi menţine deocamdată prognoza de creştere economică de 1,5% pentru întregul an, bazându-se şi pe avansul peste aşteptări din primul trimestru. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite