Statul şi-a mărit ponderea în PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datele raportate ieri de Banca Naţională a României arată că administraţia publică a avut, în primul trimestru din acest an, o pondere mai mare în Produsul Intern Brut (PIB), atât ca angajamente, cât şi ca active financiare.

Ponderea angajamentelor a crescut de la 32,1% la finele anului trecut la 33,8% după primul trimestru din 2010, iar ponderea activelor a crescut de la 20,4% din PIB în prima parte a anului trecut la 22,8% în primul trimestru din 2010.

„Acţiunile şi alte participaţii ale statului au crescut de la 9,4% la 9,8%, iar depozitele administraţiei publice plasate au crescut de la 3,9% la 6,4%", a comunicat BNR.

Mai mult, în timp ce creditul guvernamental (atras de stat) a crescut cu 42,6% în primele şase luni din acest an, cel neguvernamental (atras de firme şi de populaţie) a avansat doar cu 2%.

Altfel spus, în loc să-şi diminueze ponderea în economie, statul şi-a mărit-o, aspirând şi banii disponibili în bănci cu o intensitate care a crescut de câteva ori mai mult decât absorbţia mediului de afaceri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite