Statul se va împrumuta la costuri tot mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va atrage resurse tot mai scumpe de pe pieţele externe, iar băncile locale trebuie să acopere nevoia de finanţare pentru ca România să nu tragă iar bani de la FMI.

Contextul nefavorabil de pe pieţe şi revizuirea perspective de rating a Ungariei vor afecta emisiunea de obligaţiuni în dolari pregătită de România, a declarat Dan Lazăr, secretar de stat în Ministerul Finanţelor. „Ceea ce s-a întâmplat cu retrogradarea ratingurilor pe Ungaria şi a celorlalte ţări din jurul nostru ne afectează şi pe noi, iar din ceea ce am văzut, şi ceea ce cred, este că politica de ieşire pe piaţa de capital va fi la momentele favorabile", a spus Lazăr.

Ministerul Finanţelor pregăteşte o emisiune de obligaţiuni româneşti denomiate în dolari pe piaţa din Statele Unite ale Americii, însă actualul context nefavorabil şi creşterea CDS-ului României (prima de risc) la peste 400 puncte ar putea amâna din nou planurile de ieşire pe pieţele externe. Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Bogdan Drăgoi a anunţat recent agenţiile de presă străine că România va începe de vineri, 11 noiembrie, turneul de promovare a emisiunii de obligaţiuni pe piaţa SUA.

Statul român vrea să atragă de pe piaţa americană o sumă minimă de 500 de milioane de dolari şi un nivel maxim de 2 miliarde de dolari. Potrivit unui ordin al ministrului Finanţelor, suma finală, maturitatea, dobânda, precum şi toţi ceilalţi termeni şi condiţii financiare vor fi stabiliţi la momentul lansării emisiunii, în funcţie de condiţiile de piaţă.

Apelăm iar la FMI în ultimă instanţă

Lazăr a mai arătat că Ministerul Finanţelor nu-şi permite să se împrumute la un preţ foarte mare, potrivit Mediafax. Întrebat dacă Finanţele ar putea chiar să tragă bani din acordul preventiv cu FMI anul viitor, Lazăr a spus că şi aceasta este o opţiune dacă împrumutul de pe piaţa internă va deveni foarte costisitor.

„Dacă împrumutul de pe piaţa internă este foarte sau extrem de costisitor, este şi aceasta o soluţie, dar în acest moment nu avem o astfel de problemă", a explicat Lazăr.  Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent la postul public de televiziune că preţurile la care România se împrumută pentru a acoperi deficitul bugetar sunt foarte mari şi, de aceea, s-a optat pentru un deficit care să nu stimuleze creşterea economică.

Deficitul bugetar în România a crescut constant în ultimii ani. Astfel, în 2006 deficitul a fost de -1,7% din PIB, în 2007 a fost de -2,6%, 2008 -5,7%, 2009 -8,5% şi 2010 -6,4%. Pentru acest an, 'inta de deficit bugetar este de 4,4% din PIB, iar pentru următorul an - 1,9%. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite