Statul se luptă cu arieratele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de Finanţe a reuşit să reducă arieratele statului cu 205 milioane de lei în perioada iunie-septembrie 2009, însă acumularea altor datorii în perioada ianuarie-iunie face imposibilă respectarea ţintei pentru finalul acestui an, cuprinsă în acordul cu FMI.

Astfel, potrivit secretarului de stat Gheorghe Gherghina, autorităţile ar putea cere o nouă derogare de la acest indicator de performanţă, dacă experţii Fondului nu vor considera suficientă reducerea începută în luna iunie. „În condiţiile creşterii arieratelor din primele şase luni, această reducere nu este suficientă pentru a respecta ţinta din acordul iniţial.

Am putea cere o derogare dacă şi cei de la FMI vor crede că se impune acest lucru", a declarat Gherghina pentru „Adevărul". Una dintre prevederile acordului stabileşte îngheţarea arieratelor guvernamentale la nivelul anului 2008 şi o reducere suplimentară cu 150 de milioane de lei până la finele acestui an şi cu alte 150 de milioane de lei până la finele lui 2010.

Soldul datoriilor bugetului de stat a urcat însă, la finele lunii iunie, cu 490 de milioane de lei, iar Guvernul a cerut o derogare de la prevederile acordului. Iniţiativa s-ar putea repeta şi cu ocazia evaluării pentru cea de-a treia tranşă de împrumut.

„Scrisoarea de intenţie suplimentară, pentru cea de-a treia tranşă, ar putea cuprinde câteva amânări, cum ar fi derogare pe arierate şi prelungirea termenului de adoptare a legii responsabilităţii fiscale. Aceasta nu mai poate fi adoptată până în martie 2010, din cauza crizei politice", a precizat Gherghina.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite