Statul se împrumută tot mai scump de la băncile comerciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Randamentul mediu la care Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat astăzi de la băncile comerciale un miliard de lei a ajuns la maximul ultimelor patru luni. Finanţele au vândut certificate de trezorerie cu scadenţa la un an acceptând să plătească un randament de 6,73%.

La precedenta licitaţie pentru acest tip de titluri a respins ofertele băncilor.Randamentul mediu este cel mai mare acceptat în ultimele patru luni de Finanţe pentru vânzarea de certificate pe un an. La 9 mai, Trezoreria a acceptat să plătească un randament de 6,89%.

Valoarea programată a licitaţiei de luni a fost de un miliard de lei, iar băncile au fost dispuse să subscrie titluri de 2,358 miliarde de lei.

Analiştii ING afirmă într-un raport că apetitul statului pentru finanţare va permite băncilor să facă presiuni pentru randamente mai mari, iar Ministerul Finanţelor ar putea fi nevoit să le accepte, întrucât în august, deşi a plătit dobânzi în creştere, planul de finanţare nu a fost îndeplinit.

Următoarea licitaţie pentru vânzare de titluri de stat este programată luni, 12 septembrie, când Finanţele vor să vândă tot certificate de trezorerie pe un an de 1,2 miliarde lei.

Ministerul Finanţelor Publice vrea să împrumute în septembrie 4,7 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat, după ce în august a atras 2,598 miliarde lei, cu mult sub valoarea programată.

Finanţele au angajat de la începutul anului împrumuturi de 37,84 miliarde lei şi 1,401 miliarde euro, prin emisiuni de titluri de stat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite