Statul scoate la vânzare mine de cărbune „prin proces transparent", dar ştie cine le va cumpăra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scrisoarea de intenţie către FMI - semnată de Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor, şi de Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, datată 2 decembrie 2011 şi postată ieri pe site-ul FMI - arată că Guvernul face o mutare total ilegală: scoate la vânzare minele de huilă viabile din cadrul CNH „prin proces deschis şi transparent", dar în acelaşi timp certifică faptul că ele vor fi cumpărate de centralele Paroşeni şi Minti

Mişcarea este ilegală, în condiţiile în care orice companie poate participa la procesul de privatizare a minelor de huilă şi, evident, poate câştiga dacă oferă cei mai mulţi bani. Însă scrisoarea de intenţie arată foarte clar că statul, adică vânzătorul, a stabilit deja cine le va cumpăra.

Astfel, în textul scrisorii de intenţie, când vine vorba despre viitorul Companiei Naţionale a Huilei (CNH), cei doi semnatari ai scrisorii se angajează să „vândă minele viabile prin proces deschis şi transparent în primăvara 2012".

Însă atât Ialomiţianu, cât şi Isărescu fie au uitat ce au scris mai sus în document, fie au semnat ca primarii scrisoarea de intenţie.

Cu câteva pagini înainte, ei tocmai spuseseră că centralele Mintia şi Paroşeni vor cumpăra minele viabile de la CNH şi vor forma Complexul Energetic Hunedoara.

Şi mai interesant este că nici FMI, nici Comisia Europeană nu au avut nimic de obiectat la acest plan şi l-au agreat pe de-a-ntregul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite