Statul s-a împrumutat la cea mai mică dobândă din ultimii doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) s-a împrumutat astăzi de la băncile comerciale, în cadrul unei licitaţii de certificate de trezorerie cu discont, 999,97 milioane de lei pe şase luni, la un randament de 7,88%, nivel minim din 2007 şi până în prezent.

De la începutul anului şi până în prezent, în cadrul celor cinci emisiuni de titluri de stat organizate, randamediul mediu a scăzut treptat, de la 9,24% la 7,88%. În 2009, când împrumuturile statului de la băncile comerciale au crescut de peste şase ori comparativ cu anul precedent, randamentul minim a fost de 9,9%, acesta depăşind în unele licitaţii chiar 14% pe an.

Cea mai recentă operaţiune pentru astfel de titluri a fost organizată pe 11 ianuarie, când MFP a vândut titluri în valoare de 1,34 miliarde de lei, peste valoarea programată de un miliard de lei, la un randament mediu de 9,24%. Randamentul maxim acceptat la acea dată a fost de 9,25% pe an.

Tot astăzi, Banca Naţională a Românei (BNR) a realizat prima operaţiune de tip repo din acest an, prin intermediul căreia a injectat 6,066 miliarde de lei în piaţa interbancară, la o dobândă de 7,5%, egală cu rata de politică monetară. Suma a fost atrasă de nouă instituţii de credit, iar scadenţa depozitelor este peste o săptămână, pe 1 februarie.

În urma operaţiunii repo, dobânzile pentru scadenţa de o zi au scăzut la 7 - 7,5%. "Este prima zi a perioadei de rezervă, iar dobânzile au crescut seminificativ faţă de vineri. Totuşi, piaţa nu avea neapărată nevoie de lichiditate, obiectivul băncii centrale fiind să ţintească paritatea leu/euro, întrucât consideră că leul este prea apreciat", a afirmat un dealer, potrivit Mediafax.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite