Statul român va pierde acţiuni la Petrom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, urmăreşte majorarea capitalului social cu 600 de milioane de euro în acest an, operaţiune care se va realiza indiferent dacă statul român va participa sau nu, a declarat Mariana Gheorghe, CEO Petrom.

„Am discutat cu toţi acţionarii importanţi, inclusiv cu Fondul Proprietatea, şi aşteptăm decizia lor pentru subscriere", a afirmat Gheorghe.

Statul român deţine la Petrom, prin Ministerul Economiei, 20,64% din acţiuni, iar Fondul Propietatea - 20,11%. Ministrul de resort, Adriean Videanu, declara, la finele anului trecut, că statul român ar fi de acord cu o majorare a capitalului companiei.

Totuşi, în actualul context economic al ţării, acest lucru este aproape imposibil, întrucât statul ar trebui să scoată din buzunar 120 de milioane de euro pentru a-şi păstra participaţia. Chiar şi Wolfgang ­Ruttenstorfer, CEO al OMV, a admis, la finele săptămânii trecute, că grupul austriac ia în calcul o majorare a participaţiei de 51% la compania românească.

Întrebată despre această posibilitate, Mariana Gheorghe a spus: „Noi (conducerea executivă a Petrom - n.r.) suntem doar mireasa, ei (OMV - n.r.) trebuie să decidă". Petrom are nevoie de capital pentru a susţine investiţiile de 1,7 miliarde de euro bugetate pentru acest an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite