UPDATE - Statul român a pierdut, ieri, primul proces cu Rompetrol în scandalul datoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul român a pierdut, ieri, primul proces împotriva Grupului Rompetrol, prin care Ministerul de Finanţe a cerut blocarea majorării capitalului social al Rompetrol Rafinare, a declarat Ana Diculescu Şova, avocat în cadrul NNDKP, care a reprezentat compania petrolieră.

Am câştigat ieri arătând că justiţia nu trebuie să intervină în viaţa societăţilor comerciale", a spus avocatul.

Scor la pauză: Rompetrol 1 - 0 statul român

Şova a arătat că decizia poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile.

Problema datoriei istorice a rafinăriei Petromidia - de 571 de milioane de euro - acumulată înaintea privatizării care a avut loc în 2001, a aprins disputa între compania kazahă KazMunaiGaz - cea care controlează integral compania petrolieră - şi statul român. Aceasta în contextul în care mai este doar o lună până la termenul scadent al obligaţiunilor în care au fost convertite datoriile, adică 30 septembrie 2010.

Pe de o parte, kazahii au anunţat că plătesc o parte a datoriei, respectiv cât să rămână acţionari majoritari la Rompetrol Rafinare. De cealaltă parte, statul român susţine că, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 118/2003, în baza căreia datoria s-a transformat în obligaţiuni, kazahii trebuie să plătească întreaga sumă datorată.

Aceasta chiar dacă ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a admis recent că Rompetrol are dreptul să răscumpere doar o parte din oblugaţiuni.

Toată disputa s-a mutat în instanţă, unde se va interpreta acest act normativ.

"OUG 118 are natura juridică a unei legi de excepţie cu caracter individual, este dată pentru Rompetrol. Regulilele dintr-o astfel de lege pot fi oricând derogatorii de la dreptul comun. Iată de ce în acest act normativ s-a prevăzut dreptul de a opta el, Rompetrol, şi nu titularul creanţei, fie pentru conversie, fie pentru răscumpărare. Caracterul special al momentului şi al scopului OUG a creat acest drept special", a afirmat Şova.

Potrivit acesteia, plata obligaţiunilor poate fi şi parţială, iar, dacă nu ar fi fost posibil acest lucru, statul ar fi trebuit să specifice în mod concret în actul normativ. "Statul nu are instrumentul pe care vrea să-l folosească", a punctat avocatul.

Vlădescu a admis că Rompetrol are dreptul să plătească doar o parte din datorie

În urmă două luni, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a admis, într-o conferinţă de presă, că Rompetrol are dreptul să răscumpere doar o parte din obţigaţiuni.

"Dacă KazMunaiGaz va plăti doar 100 de milioane de dolari, statul va prelua peste 40% din acţiunile Rompetrol, iar kazahii rămân majoritari. Potrivit legii, ce nu se plăteşte se converteşte în acţiuni. Nu sunt de acord, dar asta spune legea. Nu am făcut eu legea", a spus ministrul.

Kazahii s-au asigurat că păstrează pachetul majoritar la Rompetrol Rafinare

Totodată, în cadrul unui proces de majorare a capitaluli social, Grupul Rompetrol a subscris acţiuni în valoare de 450 de milioane de lei. Acest proces fusese blocat în instanţă la cererea Ministerului Finanţelor.

Grupul Rompetrol va plăti, în acest an, cel puţin 100 de milioane de dolari - din care 71 de milioane de dolari (54 de milioane de euro) în contul datoriei - iar 25 de milioane de dolari dobândă către statul român aferentă anului 2010, a declarat directorul financiar al Grupului, Dmitri Grigoriev, astăzi, într-o conferinţă de presă.

"Am plătit deja 71 de milioane de dolari pe 9 august", a spus el.

Suma permite Grupului Rompetrol păstrarea pachetului majoritar la Rompetrol Rafinare, însă oficialii companiei au refuzat să precizeze cu exactitate procentul.

Din banii proveniţi din majorarea de capital social va fi plătită dobânda aferentă acestui an, de 25 de milioane de dolari. Tot din această majorare se vor face investiţii în rafinărie.

Astfel, oficialii Rompetrol admit că nu au mai prevăzut surse pentru plata unei alte părţi din datorie, în afară de cei 71 de milioane de dolari (54 de milioane de euro), adică sub 9,4% din întreaga datorie de 571 de milioane de euro.

Ei au precizat însă că discuţiile cu Ministerul Finanţelor vor continua până la data scadentă.

"Vom plăti în acest an, garantat, 100 de milioane de dolari", a mai spus Grigoryev, referindu-se la cele 71 de milioane de dolari plus dobânda de 25 de milioane de dolari.

Rafinăria va continua să genereze pierderi şi în următorii doi ani

"Am anunţat statul încă din februarie că nu avem bani să plătim tot. Avem pierderi şi fluxul de numerar e negativ", a mai spus oficialul Rompetrol.

Rompetrol Rafinare nu va înregistra profit până în anul 2013, a adăugat Grigoryev. "Nu ne aşteptăm la o schimbare până în 2013 privind rezultatele financiare ale Rompetrol Rafinare", a afirmat el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite