Statul reia procesul cu Noble Ventures

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a câştigat, în 2005, celebrul proces cu compania americană Noble Ventures, evitând astfel plata unor despăgubiri de dimensiuni comparabile cu o tranşă de împrumut de la FMI. Acum, însă, statul solicită resti­tuirea cheltuielilor cu onorariile avocaţilor.

Aceste onorarii (în total 8,9 milioane de dolari) au fost plătite unui consorţiu compus din firma americană White&Chase şi casa românească de avocatură Muşat şi Asociaţii, care au adus statului român, prin prestaţia lor, o economie de peste 350 de milioane de dolari. Atât ar fi însemnat despăgubirea cerută de Noble Ventures, în urma eşecului investiţional de la Combinatul Siderurgic Reşiţa.

Reamintim că acel conflict s-a încheiat cu decizia ca fiecare dintre părţi să-şi suporte propriile cheltuieli cu asistenţa avocaturii. Astfel că acum este şi târzie, dar şi incorectă solicitarea Bucureştiului, din punctul de vedere al practicilor juridice internaţionale. Un astfel de demers este din start sortit eşecului: „nicio instanţă naţională nu va contrazice decizia Tribunalului Arbitral Internaţional, unde s-a judecat şi închis procesul", explică juriştii. Ca dovadă, o primă încercare a AVAS de a relua procesul a fost respinsă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite