Statul pune pe drumuri investitorii străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru înregistrarea ca operatori intracomunitari, administratorii firmelor sunt plimbaţi inutil pe la poliţie, Registrul Comerţului şi administraţiile financiare. Fără înregistrarea la Fisc, cu diverse documente (cazier judiciar, certificat constatator etc.), investitorii riscă amenzi usturătoare. Termen-limită: 1 august!

Formularul pe care trebuie să îl completeze investitorii străini ca să se înregistreze ca operatori intracomunitari, deşi nu este nevoie să facă asta

Ordonanţa prin care Guvernul vrea să combată evaziunea fiscală îi are drept „victime colaterale" tocmai pe contribuabilii care îşi plătesc taxele corect şi la timp, aşa cum „Adevărul" a semnalat în mai multe rânduri. De data aceasta, vă prezentăm modul în care companiile ce derulează afaceri intracomunitare (cu parteneri din ţările membre UE) sunt supuse unei birocraţii pe cât de severe, pe atât de inutile.

Mai exact, este vorba despre obligativitatea administratorilor acestor companii de a parcurge un drum birocratic, în mai multe etape, într-un termen atât de strâns (1 august), încât e greu de crezut că la începutul săptămânii viitoare toţi cei aflaţi în această situaţie vor reuşi să intre în legalitate.

O procedură greoaie şi inutilă

În prezent, orice operator de tranzacţii intracomunitare este trecut într-o bază de date europeană, din care - pentru un eventual control - Fiscul îşi poate extrage informaţiile necersare referitoare la un contribuabil.

Acum, însă, România introduce un registru propriu, paralel cu cel european, în care operatorii din ţara noastră trebuie să se înscrie până cel mai târziu la data de 1 august. Ei, dar până să-ţi înscrii firma în acest registru naţional trebuie să alergi şi pe la Poliţie, şi pe la Registrul Comerţului, apoi - cu dosarul astfel completat - să te prezinţi şi la circa financiară pentru a obţine patalamaua de operator intracomunitar.

Cine nu câştigă acest maraton birocratic şi întârzie cu înscrierea riscă amenzi de 1.000 până la 5.000 de lei plus plata TVA pentru operaţiunile neautorizate.

„Statul îi jecmăneşte pe investitori"

Experţii fiscali din cadrul companiei de consultanţă financiară Nexia, care au prezentat ieri noile reglementări fiscale, califică această practică - prin care statul impune contribuabililor un regim drastic şi cheltuieli inutile de timp şi de bani - drept „jecmăneală, mică ciupeală". Pentru a-şi susţine afirmaţiile, experţii mai dau un exemplu, cel cu regularizarea cotei de TVA. Dacă înainte de 1 iulie aţi cumpărat un bun, să zicem, imobiliar, şi aţi plătit doar o parte din bani, iar cealaltă parte după 1 iulie (de când avem noua cotă TVA de 24%), calculul taxei pe valoarea adăugată se va face pe toată suma! Adică, nu o jumătate înainte cu 19% TVA şi una după, cu 24%, ci 24% TVA pe întreaga valoare a bunului.

Per total, ajungeţi să daţi statului cu 5% mai mult decât ar fi normal. A se reţine că în trecut, când TVA scăzuse de la 22% la 19%, statul nu a dat vreun ban contribuabililor care aveau de regularizat sume în minus, aşa cum le cere azi la regularizarea în plus.

Ultima oră: fără cazier pentru acţionari

Cu puţin timp înaintea închiderii ediţiei noastre de ieri, Ministerul Finanţelor ne-a remis un comunicat prin care precizează următoarele:
- În cazul societăţilor pe acţiuni, inclusiv al celor în comandită pe acţiuni, care au sediul activităţii economice în România, în vederea înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari, se va prezenta cazierul judiciar al administratorilor, nu şi al asociaţilor.
- Instituţiile publice (...) nu au obligaţia prezentării cazierului judiciar.

În concluzie, nu e de mirare că tot mai mulţi investotori - români sau străini - ameninţă că îşi vor muta afacerile în Bulgaria.

Paşi de urmat pentru înregistrare

Pentru înscrierea în registrul operatorilor de tranzacţii intracomunitare, contribuabilul trebuie să parcurgă următoarele etape:

1. Sediul firmei: identificarea ca operator (contabilul sau consultantul fiscal)
2. Poliţia localităţii de domiciliu a administratorului - cazier judiciar.
3. Registrul Comerţului din judeţul/sectorul în care îşi are sediul firma - certificat constatator.
4. Administraţia financiară din localitatea unde îşi are sediul firma - depunerea Declaraţiei 095, completată cu certificatul constatator şi cazierele judiciare.
5. După o aşteptare de maximum 10 zile, se obţine soluţia de înregistrare (dacă soluţia e nefavorabilă, se reia procedura).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite