Statul propune o nouă formă la „Prima Casă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile au la dispoziţie trei luni pentru a participa la programul guvernamental în condiţiile stabilite de Guvern. Statul a redus garanţia acordată pentru creditele „Prima Casă“ şi vrea să permită accesul la finanţare şi proprietarilor de locuinţe de maximum 50 de metri pătraţi.

Viitorul programului guvernamental „Prima Casă" rămâne încă incert. După ce plafonul de garanţii de 200 de milioane de euro alocat în cea de-a treia etapă a programului a fost epuizat în bună măsură, Guvernul a propus băncilor ieri noi condiţii pentru „Prima Casă".

Mai exact, reducerea la jumătate a garanţiei statului la creditele contractate, dar şi includerea în program a persoanelor care deţin în proprietate o locuinţă cu o suprafaţă de maximum 50 de metrin pătraţi. Criteriul de vârstă (35 de ani) luat în discuţie pentru proprietarii de case de până la 50 de metri pătraţi a fost eliminat, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean.

Băncile trebuie să decidă în termen de trei luni dacă acceptă sau nu noile condiţii. „Băncile au la dispoziţie trei luni pentru a participa la acest program, iar regula va fi «primul venit, primul servit", a spus premierul Emil Boc.

El a precizat că nu vor fi modificate plafoanele privind avansul perceput la contractarea creditului, dobânda împrumutului şi cuantumul garanţiei. Guvernul a discutat încă de săptămâna trecută cu băncile varianta reducerii la jumătate a garanţiei statului la creditele alocate până în prezent prin programul „Prima Casă", astfel încât suma de 750 de milioane de euro, reprezentând jumătate din garanţiile emise, să poată fi folosită în continuare pentru acordarea de noi împrumuturi.

Bancherii, neîncrezători

Bancherii au ridicat mai multe probleme în legătură cu varianta propusă de Guvern - nivelul dobânzii, avansul, modul de provizionare, comisioanele plătite Fondului de Garantare şi constituirea ipotecii. „Statul a atins plafonul şi nu îl poate mări şi atunci a propus să folosim 50% din plafonul existent pentru credite acordate pe viitor.

Acesta este un lucru destul de complicat pentru că în primul rând portofoliul existent va fi garantat doar 50%. Înţeleg că intenţia statului este să menţină costul actual. Vă spun că este un lucru destul de complicat", a declarat în urmă cu două zile  preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite