Statul promite să scoată profit din „fiare vechi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Fondul Monetar Internaţional a cerut autorităţilor să reducă datoriile şi să elimine subvenţiile la 10 societăţi de stat cu probleme, acestea fixează ţinte ambiţioase de profit operaţional. Cu datorii de miliarde de lei şi cu subvenţii reduse semnificativ, trecerea pe plus va fi o sarcină grea pentru companiile monitorizate.

După ce în vara anului trecut 10 companii de stat cu probleme au intrat în vizorul Fondului Monetar Internaţional, impunându-se reducerea datoriilor acumulate de acestea, dar şi eliminarea subvenţilor, Guvernul promite acum chiar trecerea pe plus a acestora, potrivit scrisorii suplimentare din februarie la acordul stand-by.

Pentru cele 10 companii de stat - CN Căi Ferate CFR, SN Transport CFR Călători, CN a Huilei, Termoelectrica, CN de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti, Electrificare CFR şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare - vor fi fixate ţinte trimestriale de EBIT (câştiguri înainte de dobânzi şi impozite), excluzându-se subvenţiile.

Mai exact, cele 10 companii campioane la datorii şi pierderi vor trebuie să obţină până la finele lunii martie un profit operaţional de 1,381 miliarde de lei, iar la jumătatea anului - 2,619 miliarde de lei. Nu sunt însă aceste ţinte puţin cam ambiţioase?

„Ar fi de dorit ca Guvernul să reuşească măcar să stopeze pierderile din companiile şi regiile statului. Dar numai cu o simplă reducere de personal nu se poate obţine performanţă, iar într-o perioadă atât de scurtă, unul-două trimestre, nu se va putea face ceea ce nu s-a realizat în 20 de ani", comentează angajamentele statului Ioan Cezar Corâci, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România - UGIR-1903.

Executivul de la Bucureşti s-a angajat, totodată, să furnizeze către Fondului informaţii privind sancţiunile decise dacă bugetele şi ţintele companiei în restructurare nu sunt respectate. Pedepsele pot consta în reduceri de remuneraţii sau eliberarea din funcţie a conducerii.

Ce mai promite executivul

De asemenea, Executivul se angajează, potrivit scrisorii de intenţie transmise reprezentanţilor Fondului, să reducă arieratele şi cheltuielile de personal prin disponibilizarea bugetarilor, să aprobe legea salarizării unice, dar şi să introducă taxe pacienţilor pentru ca să salveze sistemul sanitar.

Astfel, arieratele bugetului general consolidat urmează să fie reduse la finele acestui an la 480 de milioane lei, după ce la sfârşitul lui 2009 au urcat la 1,5 miliarde lei. Totodată, Guvernul a garantat FMI că legislaţia de implimentare a legii de salarizare unitară va fi aprobată de Parlament la finele lunii septembrie, cu limitarea la 30% a cheltuielilor de personal altele decât cele cu salariile, şi restrângerea sporurilor individuale pentru personalul civil, potrivit Mediafax.

În ceea ce priveşte cheltuielile de personal, acestea vor fi reduse în acest an cu 0,2% din PIB prin disponibilizări din sectorul public, o economie similară urmând să fie obţinută prin diminuarea plăţilor cu orele suplimentare şi prime.

Ţinta pentru deficitul bugetar convenită de Guvern cu FMI este de 31,9 miliarde lei (5,9%), din care cea mai mare parte va fi realizat în ultimul trimestru. Deşi şomajul se va menţine ridicat în 2010, Executivul spune că există semne că activitatea economică se redresează, iar economia ar putea fi creşte în primul trimestru.

Datorii
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite