Statul nu reuşeşte să pună frână cheltuielilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deficitul bugetar la şapte luni a atins aproape 4% din PIB, iar până la finalul anului trebuie să rămână în marja de 6,8%, aşa cum s-a convenit cu Fondul Monetar Internaţional. Încasările bugetare, în iulie, au fost uşor mai mari decât cele înregistrate în aceeaşi lună a anului trecut. Pe de altă parte, cheltuielile au urcat cu peste două miliarde de lei.

Potrivit oficialilor din Ministerul de Finanţe, deficitul bugetar la şapte luni a atins 3,9% din PIB, respectiv 19,92 miliarde de lei. „La nivelul zilei de miercuri, datele pe încasările bugetare arată că acestea au mers ceva mai bine decât în lunile anterioare. În privinţa colectărilor TVA, ele încep să se adune din 25 august", au precizat, pentru „Adevărul", reprezentanţiiFinanţelor.

Citiţi şi:

EXCLUSIV: Gaură la buget de 20 de miliarde de lei în iulie, peste nivelul din 2009
EXCLUSIV ONLINE: Deficitul bugetar la şapte luni, aproape 4% din PIB

Astfel, la un nivel al încasărilor de aproape 18% din PIB, cheltuielile au ajuns la aproximativ 22% din PIB, respectiv 112 miliarde de lei. În lipsa execuţiei bugetare detaliate, nu ştim unde a reuşit statul să-şi sporească încasările şi nici unde s-au cheltuit cei mai mulţi bani.

Ţintă strânsă

Pentru finalul acestui an, Guvernul s-a angajat în faţa finanţatorilor externi să menţină deficitul bugetar la 6,8% din PIB. O ţintă destul de strânsă dacă luăm în considerare că, anul trecut, deficitul s-a ridicat la 7,3% din PIB, fără a integra în calcul şi arieratele. O gură de oxigen pentru autorităţi s-a primit la rectificarea bugetară din această lună, când PIB-ul nominal a fost ajustat negativ de la 538 de miliarde de lei la 510 miliarde de lei. Astfel, chiar dacă ţinta rămâne neschimbată, deficitul raportat la un PIB nominal mai mic va fi, la rândul său, mai redus.

Un alt artificiu care ar putea ajuta Finanţele să se menţină în ţintă este unul pur contabil, care permite trans­ferul unei părţi din deficit în 2011, prin amânarea plăţii unor datorii, deci acumularea de arierate. Anul acesta va fi însă puţin mai complicat, având în vedere că FMI a cerut Guvernului să achite aproximativ două miliarde de lei din datoriile către furnizorii din sistemul de sănătate, pentru a primi următoarea tranşă din împrumutul extern. Prin urmare, mutarea următoare va fi împrumutul de la bănci. Atât interne, cât şi externe.

Împrumut în octombrie

Dificultăţile de finanţare a deficitului sunt ridicate şi în acest an, atât din cauza declinului economiei interne cât şi din cauza incertitudinilor legate de ieşirea din recesiune. Astfel, Finanţele nu reuşesc să iasă din spirala împrumuturilor pe termen scurt, la randamente ce depăşesc rata dobânzii de politică monetară.

Noua strategie este ca, din toamnă, statul să intre pe o platformă internaţională care-i va permite să acceseze, pe termen mediu, împrumuturi de până la şapte miliarde de euro, prin obligaţiuni cu scadenţe între şapte şi zece ani. Oficiali din Finanţe au declarat, pentru „Adevărul", că primii bani vor fi atraşi în luna octombrie.

Optimistul Vlădescu

Măsurile de austeritate adoptate de Guvern, precum reducerea salariilor şi creşterea poverii fiscale, vor stimula economia, crede ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu. El este de părere că România se află pe drumul cel bun.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite