Statul ia banii de sub nasul firmelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bancherii sunt tot mai reticenţi în creditarea companiilor,pentru că au un client mult mai bun: Ministerul Finanţelor. Luna şi miliardul de euro“ – aceasta este intensitatea cu care statul a aspirat banii din băncile comerciale de-a lungul anului trecut, spun oamenii de afaceri.

Mişcarea strategică pe care Banca Naţională a făcut-o în vara anului trecut prin reducerea rezervelor minime obligatorii ale băncilor, pentru a elibera în piaţa financiară mai multă lichiditate, nu şi-a făcut efectul.

Băncile au preferat să crediteze tot statul, iar Ministerul Finanţelor a aspirat cu maxim nesaţ banii astfel puşi la dispoziţie, chiar dacă a beneficiat şi de fondurile provenite de la FMI şi Comisia Europeană.

Culmea este că fondurile externe aveau menirea de a lăsa banii din bănci la dispoziţia firmelor,în ipoteza că statul s-ar „sătura" cu miliardele preluate din aceste surse.

Citiţi şi:

Vlădescu: Acordul cu FMI va fi revizuit

Finanţele nu mai au nevoie de banii FMI

Mai multe firme de taximetrie pe aeroportul Otopeni, din februarie


Socoteala respectivă nu s-a potrivit, iar acum suntem deja în situaţia că tot mai multe firme private sucombă din cauza lipsei de finanţare.

„Acest lucru a dus la eliminarea de la credit,prin fenomenul de evicţiune,unele firme meritoase din sectorul privat. Poate mai mult decât trebuia. Eu cred că poate s-ar fi putut face eforturi mai mari pentru sectorul privat", a declarat consultantul de investiţii Bogdan Baltazar.

COMENZI NEONORATE DIN LIPSĂ DE FONDURI

Industriaşii spun că printre cele mai afectate companii se numără exportatorii din domeniul confecţii-textile- îmbrăcăminte şi din metalurgie sau industria grea. „Chiar în aceste zile am discutat despre câteva companii din industria textilă care se vor închide în februarie din cauză că băncile nu le mai creditează. Per ansamblu, putem spune că firmele au destule comenzi, dar cele mai multe nu şi le pot onora din cauză că băncile refuză să le mai împrumute. Aici s-a ajuns pentru că statul aspiră banii din bănci cu o frecvenţă de un miliard de euro pe lună",ne-a declarat Mihai Păsculescu, vicepreşedinte al Uniunii Generale a Industriaşilor din România - UGIR-1903.

El a mai adăugat că în perioada imediat următoare, când cele touă tranşe din acordul cu FMI vor fi intrate în vistieria statului, lucrurile s-ar mai putea potoli şi băncile se vor îndrepta din nou către firme. „Dar ce ne vom face după două-trei luni, când şi aceste tranşe vor fi epuizate?", se întreabă reprezentantul industriaşilor.

SOLUŢIA: GARANTAREA PUBLICĂ A CREDITELOR

Oamenii de afaceri au şi soluţia pe care ar putea să o adopte Guvernul pentru ca şi firmele private să acceseze banii din bănci. Aceasta ar consta într-o garanţie de stat pentru creditele cerute de companiile care dovedesc că au comenzi şi justifică, astfel, necesarul de finanţare.

BANII DE LA FMI SUNT INSUFICIENŢI

Fondurile provenite din împrumuturile externe de la FMI şi Comisia Europeană nu au potolit setea de bani a Ministerului Finanţelor, care a continuat să se împrumute şi anul trecut de la băncile comerciale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite