Statul fentează criza şi pe piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii doi ani, 73% din concedieri au fost operate de firmele private. Numărul total al salariaţilor a scăzut cu 645.000 de persoane de la începutul anului trecut. Doar un sfert dintre şomeri provin din instituţiile şi companiile publice.

Statul s-a descurcat de minune în condiţii de criză, comportându-se ca un concurent neloial al companiilor private. După ce a aspirat banii din bănci şi a crescut presiunea fiscală până la cote insuportabile, sectorul public şi-a protejat angajaţii de două ori mai bine decât cel privat.

Datele prezentate ieri de conducerea Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că numărul de salariaţi a scăzut cu 470.000 în sectorul privat, ceea ce reprezintă 73% din întreaga ajustare din piaţa muncii, de la începutul anului 2009 până în prezent.

2009, anul cel mai greu... pentru particulari

Numărul salariaţilor din unităţile cu proprietate publică de interes naţional şi local s-a diminuat cu 119.000 persoane, iar în alte unităţi cu proprietate publică cu circa 49.000 persoane.

Pe parcursul anului trecut, efectivul total al salariaţilor din România a scăzut cu circa 440.000 de persoane, cu preponderenţă în sectorul privat (381.000 persoane, adică 87% din reducerea totală din economie).

În sectorul privat, care deţine o pondere de 65% în numărul total de salariaţi din economie, cea mai accentuată scădere a efectivului de angajaţi (-116.000 persoane) a fost înregistrată în ultimul trimestrul al anului trecut.

„În primele zece luni ale anului 2010, scăderea efectivului de salariaţi a cunoscut un ritm mai lent comparativ cu anul precedent, dar s-a mutat din sfera sectorului privat spre cea a sectorului public", a declarat preşedintele INS, Vergil ­Voineagu.

Pe întregul sector public (proprietate publică plus proprietate publică de interes naţional şi local), care reprezintă o treime (34%) din numărul total al salariaţilor, scăderea efectivului a fost de 88.000 de persoane în primele zece luni din acest an.

Scade populaţia ocupată

Cea mai accentuată scădere, de aproximativ 43.000 persoane, a fost consemnată în trimestrul al treilea în unităţile cu proprietate publică de interes naţional şi local.

La finele lunii septembrie, populaţia ocupată a României era de 9,1 milioane persoane, la un număr de salariaţi de 6,46 milioane, în scădere cu 90.000 faţă de primul semestru, mai arată datele INS. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite