Statul englez vrea să-şi vândă băncile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzarea în profit a pachetelor de acţiuni deţinute la băncile cu probleme va fi o sarcină dificilă pentru viitorul guvern britanic. Guvernul britanic intenţionează să-şi vândă participaţiile de 71,5 miliarde de lire sterline pe care le deţine la trei bănci care au fost afectate de criză.

Deţinerile statului la trei bănci depăşeşte toate privatizările efectuate de fostul premier Margaret Thatcher pe parcursul celor 11 ani de mandat. În perioada 1979 - 1990 au fost privatizate peste 20 de companii de stat, printre care se numără British Gas şi British Airways. Statul englez a încasat pe activele vândute aproximativ 68,5 miliarde de lire sterline, sumă ajustată cu rata inflaţiei.

Instituţiile financiare din Marea Britanie se află sub presiunea politicienilor din cauza bonusurilor considerate imorale acordate proprilor angajaţi. Această politică va afecta creşterea profitului acestui sector, iar vânzarea acţiunilor deţinute de stat se va efectua în etape şi pe parcursul mai multor ani.

În SUA, băncile au returnat 66% din bani

Mărimea tranzacţiei îl va obliga pe David Cameron, succesorul lui Thatcher la conducerea Partidului Conservator, să convingă investitorii să cheltuie mai mulţi bani pentru achiziţia activelor naţionalizate în cazul în care va fi desemnat prim-ministru. Alagerile parlamentare sunt programate pentru luna iunie, iar sondajele de opinie îl îndică pe Cameron drept câştigător.

Guvernul britanic a ajuns să deţină 84% din RBS şi 43% din Lloyds, după ce a ajutat aceste bănci cu 66 de miliarde de lire în 2007 şi 2008. La Northen Rock, bancă preluată de stat în 2008, investiţia din bani publici s-a ridicat la 5,5 miliarde de lire.

În contrast, aproximativ două treimi din cele 700 de miliarde de dolari primite de băncile americane ca ajutor din partea statului au fost returnate. Guvernul elveţian a acordat 5,7 miliarde de dolari băncii UBS, dar a vândut anul trecut participaţia sa cu un profit de un miliard de dolari. Commerzbank din Germania a beneficiat de 25,6 miliarde de dolari, statul deţinând 25% din capitalul băncii.

pierdere de 22 de miliarde de lire

În Marea Britanie, ponderea capitalului de stat la bănci este mult mai mare decât în restul statelor europene şi implicit şi influenţa guvernului în activitatea instituţiilor financiare. La cotaţiile de ieri ale acţiunilor băncilor la Bursa de la Londra rezultă o pierdere a bugetului de 22 de miliarde de lire. Premierul britanic declară că va recupera totuşi integral banii investiţii în bănci, chiar cu profit.

„Este inacceptabil pentru guvern să piardă din sumele investite, vânzând sub cotaţiile cu care au cumpărat acţiunile", declară un broker londonez care a redus recomandarea atribuită titlurilor RBS şi Lloyds la „neperformante".

Spre deosebire de deciziile de privatizare luate de Thatcher, care au fost politice, ieşirea statului din acţionariatul băncilor va fi o problemă de ordin financiar, legată de profit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite