Statul mai taie din facilităţile acordate investitorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul proiect de lege a investiţiilor nu mai prevede o serie de avantaje, precum asigurarea accesului la infrastructură şi utilităţi Obligaţia investitorilor de a menţine afacerile pentru

Noul proiect de lege a investiţiilor nu mai prevede o serie de avantaje, precum asigurarea accesului la infrastructură şi utilităţi

Obligaţia investitorilor de a menţine afacerile pentru o perioadă de minimum cinci ani sau de a crea cel puţin 200 de locuri de muncă în schimbul facilităţilor primite de la stat nu mai este inclusă în noul proiect al legii investiţiilor elaborat de Ministerul Economiei şi Finanţelor. Pe de altă parte, au fost eliminate o serie de facilităţi pe care aceştia le puteau primi.

Proiectul de lege prezentat în luna octombrie de ministrul Varujan Vosganian le impunea investitorilor să menţină investiţiile realizate pe o perioadă de 5-10 ani pentru a putea beneficia de suport de la stat, prevedere care nu se mai regăseşte în noua formă a actului normativ, potrivit Mediafax.

În noul proiect de lege, au fost eliminate şi o serie de facilităţi care puteau fi acordate investitorilor, respectiv posibilitatea asigurării infrastructurii de utilităţi necesare până la perimetrul investiţiei, a căilor de acces şi a unor modificări ale infrastructurii necesare iniţierii şi dezvoltării proiectului de investiţii, acordarea dreptului de folosinţă asupra unor imobile din domeniul privat al statului sau al autorităţilor publice locale, precum şi atribuirea, pentru anumite proiecte, cu titlu gratuit a dreptului de folosinţă a terenului necesar realizării investiţiei.

Bani de la buget pentru noi locuri de muncă

Facilităţile care au fost menţinute se referă la acordarea de sume nerambursabile la achiziţionarea de active corporale şi necorporale, de contribuţii financiare din bugetul de stat pentru locurile de muncă nou create, precum şi de bonificaţii de dobândă la contractarea unor credite.

Din proiectul de lege a fost exclusă însă prevederea legată de valoarea contribuţiei financiare de la bugetul de stat, pentru fiecare nou loc de muncă direct creat, care se acorda în mod diferenţiat, în funcţie de mai multe criterii, de la 250 la 2.500 de euro.

Noul proiect include în lista obiectivelor urmărite la acordarea facilităţilor dezvoltarea sectoarelor prioritare în conformitate cu politicile economico-sociale ale guvernului.

Alte obiective mai sunt dezvoltarea regională, protecţia mediului, creşterea eficienţei energetice şi/sau producerea şi utilizarea energiei regenerabile, cercetare-dezvoltare şi ocuparea şi formarea forţei de muncă. Valoarea minimă a investiţiei pentru care se putea primi suport de la stat, stabilită la un milion de euro, nu mai este prevăzută.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite