Statul subvenţionează cu 20% creditele pentru producţia agricolă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2007, statul va plăti 20% din creditele contractate de fermieri pentru susţinerea producţiei agricole, conform unui proiect de hotărâre de guvern avizat de Ministerul Agriculturii.

În 2007, statul va plăti 20% din creditele contractate de fermieri pentru susţinerea producţiei agricole, conform unui proiect de hotărâre de guvern avizat de Ministerul Agriculturii. Cuantumul sprijinului statului este cu 10% mai mare decât nivelul mediu al fondurilor publice aprobate pentru 2005 şi 2006.

Conform Legii creditului agricol pentru producţie, statul compensează creditele pentru producţia agricolă în sectoarele vegetal şi zootehnic într-un procent care este aprobat anual de guvern. Cuantumul propus pentru acest an va compensa în totalitate costurile bancare - dobânda şi comisionul băncii -, astfel încât fermierii - fie ei persoane fizice sau juridice - nu vor avea de rambursat decât sumele împrumutate.

Ministrul agriculturii, Dan Motreanu, consideră că, pe lângă contribuţia la formarea clasei de mijloc la sate, un alt efect al stimulării creditelor de producţie va fi fiscalizarea activităţilor agricole. "Circa 30% din populaţia activă a ţării lucrează în agricultură. Cu toate acestea, contribuţia acestei ramuri la PIB este încă scăzută din cauza procentului mare de gospodării care produc doar pentru consumul propriu şi nu "intră" în zona agriculturii fiscalizate. Prin stimularea creditelor de producţie vom mări, implicit, şi numărul activităţilor fiscalizate", spune ministrul agriculturii.

În 2006, statul a plătit fermierilor care au contractat credite pentru producţie 34,5 milioane de lei, după 30,7 milioane lei plătiţi în 2005. Pentru 2007, în bugetul Ministerului Agriculturii sunt alocate 20 milioane de lei, dar suma ar putea fi suplimentată ulterior prin rectificări bugetare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite