Statul se retrage din economia bugetara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul se retrage din economie, este concluzia care rezulta din parcurgerea proiectului de buget pe anul viitor, comparativ cu cel de anul trecut. In buget, si in 2006 subventiile, transferurile,

Statul se retrage din economie, este concluzia care rezulta din parcurgerea proiectului de buget pe anul viitor, comparativ cu cel de anul trecut. In buget, si in 2006 subventiile, transferurile, inclusiv asistenta sociala vor detine cea mai mare pondere in PIB, respectiv 14,7% din acesta, insa exista ,o tendinta usor descrescatoare a cheltuielilor cu subventiile de la buget, ceea ce releva retragerea treptata a statului din economie". Concluzia apartine chiar guvernantilor si figureaza in Raportul privind situatia macroeconomica pentru anul 2006, care insoteste proiectul de buget.
Salariile bugetarilor, mai mici ca pondere in PIB
La nivelul principalelor ministere si domenii, respectiv Transporturi, Justitie, Mediu, Agricultura, Ad-ministratie si Ordine Interioara, Aparare Nationala, Sanatate si Educatie-Cercetare, se inregistreaza o diminuare a ponderilor alocatiilor bugetare si creditelor externe destinate acestora ca procentaj in PIB, comparativ cu anul trecut. Diferentele merg la alte institutii bugetare, vitregite in acest an, precum si pentru cresterea cheltuielilor de capital (investitii) de la 3% in 2005 la 3,2% anul viitor. Singura speranta de crestere a salariilor bugetarilor va veni doar de la cresterea economica ce semnifica un PIB mai mare. Spre deosebire de acest an, cheltuielile cu salariile pentru anul viitor inglobeaza si drepturile salariale in natura ale angajatilor, cum ar fi normele de hrana, locuintele de serviciu, echipamentele la drepturi salariale, insa se mentin la acelasi nivel ca si in 2005, de 5,5 % din PIB.
Bugetele locale se vor sprijini mai mult pe taxe
Pe fondul unei majorari estimate a taxelor locale, sarcina statului de a completa veniturile administratiilor locale se va diminua anul viitor. Potrivit proiectiilor, subventiile de la alte niveluri ale administratiei publice vor scadea anul viitor la 3,52% din veni-turi, comparativ cu 6,76% in acest an. Si sumele defalcate din TVA care merg la judete vor fi mai mici. Daca in acest an administratiile locale si-au completat veniturile in proportie de 47,31% din TVA-ul cedat de stat, anul viitor procentajul va scadea la 44,73%. Per total se estimeaza ca veniturile administratiilor locale se vor conserva pe fondul unei cresteri de aproximativ 6% a veniturilor din impozite, taxe si cote defalcate din impozitul pe venit. Pentru anul viitor se estimeaza ca 82% din veniturile statului din perceperea acestui impozit vor merge spre bugetele locale. Ca si in acest an, banii vor fi destinati pentru asistenta sociala, cheltuielile cu invatamantul preuniversitar, subventionarea energiei termice, finantarea drumurilor locale etc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite