Statul restituie diferenţa dintre vechea şi noua taxă auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul nu impune un termen-limită până la care se poate solicita rambursarea acestor sume Banii vor fi restituiţi doar acelor persoane care fac o cerere în acest sens, în numerar sau

Guvernul nu impune un termen-limită până la care se poate solicita rambursarea acestor sume

Banii vor fi restituiţi doar acelor persoane care fac o cerere în acest sens, în numerar sau prin cont bancar.

Diferenţa dintre taxa auto plătită până în prezent conform Codului Fiscal şi taxa de poluare auto, care va intra în vigoare de la 1 iulie 2008, va fi restituită proprietarilor de autovehicule, doar pe baza unei cereri. Suma va fi restituită în termen de 45 zile, doar pe baza unor acte depuse de către solicitanţi la administraţia fiscală.

Documentele necesare sunt: cererea-tip de restituire a diferenţei, care se obţine de la administraţia financiară, o copie a chitanţei şi copii ale cărţii de identitate a vehiculului, respectiv a certificatului de înmatriculare. Calculul diferenţei de taxă va fi realizat prin intermediul unui program informatic.

Şedinţă de guvern specială

"Sumele vor fi rambursate în cont bancar sau în numerar. Nu există un termen-limită până la care se poate solicita restituirea acestor sume reprezentând diferenţa dintre taxa auto în vigoare şi taxa de mediu, care se va percepe de la 1 iulie. Dacă solicitantul înregistrează la momentul cererii datorii la bugetul de stat, administraţia financiară i le va opri şi îi va restitui doar diferenţa", au explicat pentru "Adevărul" surse din Ministerul Economiei şi Finanţelor.

Potrivit acestora, suma va fi rambursată în lei, la cursul de schimb din ziua restituirii. "Cererile de returnare a diferenţei vor putea fi depuse numai după 1 iulie, dată de la care intră în vigoare noua variantă a taxei agreată de Comisia Europeană. În cazul cererilor depuse înaintea datei de 1 iulie, termenul de 45 de zile începe să curgă tot de la 1 iulie", au explicat sursele citate.

Procedura de restituire a diferenţei de taxă auto va fi reglementată prin normele metodologice de aplicarea a OU 50/2008 privind instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, care urmează să fie aprobate în şedinţa de astăzi a guvernului. În aprilie, Executivul a decis introducerea taxei de poluare auto, calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon şi de noxe.

Aceasta urmează să înlocuiască, la 1 iulie 2008, taxa de primă înmatriculare aflată în vigoare. După noua grilă, taxa creşte pentru maşinile noi vândute în România, în timp ce valorile scad la jumătate pentru autovehiculele Euro 1 şi Euro 2 cu motoare de până în 2.000 de centimetri cubi.

Acte necesare

- cerere-tip de restituire a diferenţei (se eliberează de către organul fiscal competent)
- chitanţa care atestă plata taxei (copie)
- copia cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare (copie şi original, se opreşte doar copia)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite